TIPS

say cheese!
Laat de kaas niet van je brood eten, met deze 10 tips van onze Ternatse kaasmeester Jelle Sergant word je zelf expert.
1. Korsten opeten
Veel mensen prutsen ze eraf, en die van je brood mag je gerust laten liggen, maar eet vooral de korst van de kaas mee op! De kaas krijgt dan meestal meer structuur en is beter in balans. Enige uitzondering: korsten die een coating hebben gekregen eet je niet op.
2. Vers geraspt
Een vers geraspte kaas maakt het verschil. Koop dus zeker een blok kaas en haal die rasp boven. Wist je dat je een Parmezaanse kaas best bewaard in een bakpapier en vervolgens in zilverpapier? Zo blijft hij langer zijn smaken behouden, droogt hij niet uit en komt er geen schimmel op.
3. Kamertemperatuur
Haal je kazen twee uur op voorhand uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. De smaken komen dan veel beter tot zijn recht.
4. Apart mes
Gebruik voor elke kaasfamilie een apart mes om de kazen aan te snijden. Zo vermijd je dat een schimmel of bacterie wordt overgedragen naar een andere kaas.
5. Goed gerijpt
Eet je kaas op zijn hoogtepunt, als hij mooi afgerijpt is. Ga dus zeker eens langs bij de kaaswinkel, of bij een specialist, die weet wanneer de kaas op z’n best is. Commerciële kazen zijn vaak nog niet helemaal op hun beste punt wanneer ze in het rek liggen.
6. Ga voor balkjes van Marcel Petite
Laat de blokjes Gouda bij het aperitief eens achterwege en kies voor een andere harde kaas. Een Comte bijvoorbeeld van Marcel Petite, en kies voor eentje met al wat rijping van 18 tot 22 maanden. En snij de kaas deze keer eens in balkjes om hem wat mooi(er) te presenteren.
7. Kaasschotel van bij Vastenavond
Zoek het niet altijd bij de gekende merken en laat je vooral ook eens verrassen. Steven en zijn team selecteren voor jullie mooie, rijpe en minder gekende kazen waarmee je kan uitpakken! (liefst 2 uur op voorhand dus). Kom zeker eens langs!
8. Fijne tip voor het aperitief: Een geuze (de champagne van het Pajottenland) met ‘pottekeis’
Pottekeis, een bereiding op basis van Brusselse kaas en mandjeskaas waarvan vooral de Brusselse kaas nogal berucht is om zijn penetrante geur. De sterke smaak van Brusselse kaas wordt in de samenstelling van de ‘pottekeis’ wat verdoezeld door er ‘mandjeskaas’ aan toe te voegen, een zachte en magere platte kaas. Wij snijden er een sjalotje bij, gieten er een scheutje geuze in, en voegen wat pijpajuin, mosterd, zwarte peper en bieslook toe. Aan jullie om de geuze te selecteren (kijk eens in onze agenda voor een tip), Pottekeis vind je bij Vastenavondt.
9. Over de grenzen heen: Kaasaffineurs Van Tricht
Als deze naam passeert zal er waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Als zijn kaasplank op restaurant wordt aangeboden: niet twijfelen en genieten! Deze mannen hun winkel ‘Only Cheese’ vind je in Antwerpen. Je kan het misschien zelfs eens combineren met een bezoek aan brouwerij De Koninck, ook een absolute aanrader. Of je kan ook gewoon online bestellen in hun webshop.
10. Een laatste tip! Kazen van bij ons!
Durf te kiezen voor Belgische kazen. We hebben tal van kaasmakers die (inter)nationale prijzen hebben gewonnen. Denk hierbij bijvoordeeld aan een Grevenbroecker (Catharinadal), Lotenhulle Rouge (Little Cheese Farm), Cyriel (Karditsel), Vagebolleke (De Lochtenberg) of Arnoldus (Baliehof).
