Game, offset, match 

HEREMANS PRINTING 

EEN (H)ECHT FAMILIEBEDRIJF 

In 1976 koopt Alfons Heremans zijn eerste drukmachientje in één kleur en installeert het achteraan in de keuken. Vandaag zit hij nog steeds in de Frans Vandersteenstraat in Lennik maar is zijn zaak gegroeid tot een volwaardige drukkerij, een KMO met 15 mensen in dienst. Moeder Mia stapte in ’77 mee in de zaak, zoon Bart zit er nu ook meer dan 20 jaar in en staat vandaag aan het roer. En dochter Jo staat hem daar nu al een 6-tal jaar in bij. Al zijn ouders Mia en Alfons zijn nooit ver weg. “Onze ouders staan ons met raad en daad bij waar nodig,” vertelt Jo. Een mooi familiebedrijf, dat voel je. 

Dat eerste drukmachientje, staat dat hier nog ergens? 

Jo: Neen, deze werd jaren geleden vervangen door 4- en 5-kleurenpersen. Wat we wel nog hebben staan, is een originele Heidelberg cilinderpers die we nog altijd gebruiken. Dat blijft toch een beetje nostalgie. 

Alfons: Van wanneer dat machientje juist dateert weet ik niet, maar het is in elk geval ouder dan ik (lacht). 

Jullie zijn vandaag nog een echt familiebedrijf? 

Jo: Ja. Bart neemt de productie op zich, ik neem het commerciële luik en de klantencontacten voor mijn rekening. We zijn niet de grootste speler op de markt, maar misschien wel de sympathiekste (lacht). We blijven ook continu investeren om de hoogste kwaliteit af te leveren. Een kleine maar kwalitatieve drukkerij waar je nog een persoonlijk contact hebt en die flexibel kan inspringen, dat ligt blijkbaar goed in de markt. Of dat horen we onze klanten toch zeggen. Ons ma en onze pa werken trouwens ook nog elke dag mee. Zoiets laat je niet zomaar los natuurlijk. 

En jullie focus ligt nog steeds op drukwerk in grote oplagen? 

Jo: Klanten kunnen bij ons terecht voor kleine en grote drukwerken. Grote oplagen worden in offset gedrukt, kleinere oplagen digitaal. We werken steeds op maat van de klant, daar ligt onze grootste focus. Ook snelheid en kwaliteit dragen we hoog in het vaandel. We evolueren steeds mee in de steeds sneller gaande technologieën van drukken. En heel belangrijk is dat we alles in huis hebben om een product van a tot z af te werken! Hierdoor kunnen we heel flexibel omgaan met de wensen van onze klanten. We werken ondertussen voor klanten over heel België, van aan de kust tot in de Ardennen en zelfs in Nederland. 

Samen met de klant bekijken we steeds het gehele project en zoeken we samen naar de beste manier, de beste drager en het beste ontwerp voor een project. We hebben hier immers ook een team dat creatief met je meedenkt en die dingen graag voor je uitwerkt. 

Je noemt daar iets: milieuvriendelijkheid is wel belangrijk geworden. 

Jo: Zeer zeker en als het op papiersoorten aankomt zit dat ondertussen wel goed en zijn er heel veel mogelijkheden. En ook in de inkten zie je, hetzij wat trager, de evolutie. Vaak is het ook wel wat duurder, dan speelt de filosofie van de klant uiteraard een grote rol. 

Wordt er door de digitale evolutie vandaag minder gedrukt? 

Jo: Dat is moeilijk te zeggen. Er is inderdaad wel die trend geweest om pakweg minder flyers en affiches te gaan drukken en veel meer over te schakelen naar online marketing. Maar je merkt nu dat velen daarvan terugkomen. Het blijft een en-en verhaal. Bovendien werkt voor een eetfestijn bijvoorbeeld een persoonlijk uitnodiging in de bus nog steeds met voorsprong het best. Minder werk hebben we dus niet. De coronacrisis heeft daarentegen wel een impact gehad: buiten drukwerk die aan de crisis is gerelateerd, is er veel minder gedrukt. 

De crisis voelen jullie dus wel degelijk? 

Jo: Ja. Al hebben we creatief ingespeeld op de situatie en ons wat geheroriënteerd. Zo hebben we gepersonaliseerde mondmaskers en handgels aangeboden, plexiglas-schermen gemaakt, grond- en muurstickers gedrukt, noem maar op. 

En intussen hebben we ook ons machinepark nog extra gediversifieerd, in de veredeling deze keer. Zo printen we nu ook met goudfolie en met de laatste aanwinst, de Jwei, kunnen we doosjes en stickers in alle vormen en formaten maken en bedrukken. Wij doen ook alles zelf, van ontwerp tot drukwerk, afwerking en verzending. Dat helpt natuurlijk een beetje om het vol te houden, maar laat ons maar zo snel mogelijk terug naar het nieuwe normaal gaan. En dan kan iedereen hier ook (fysiek) terug aan het werk! 

WWW.HEREMANSPRINTING.BE