Sjaals van 3 meter van

DE BOMMMA

WOLLEN KNUFFELS VAN THUIS

In deze tijden ontdekt iedereen wel eens iets nieuw. Sommige beginnen te wandelen of te fietsen, anderen beginnen te breien en nog anderen gaan aan de slag als vrijwilliger. Griet deed het ook allemaal, kreeg het wat koud tijdens een wandeling, begon dan zelf een sjaal te breien en ging aan de slag als vrijwilliger in het woonzorgcentrum. En zo ontstaan dan geweldige concepten: De Bommma aan het woord!

Voor alle duidelijkheid, je bent zelf nog geen oma?

Griet: Neen, gelukkig niet, daar ben ik nog wat te jong voor. Maar ons projectje heeft wel die leuke naam meegekregen. Het had ook Bobonne kunnen zijn, maar dat bestond al. Het is dan de Bommma geworden. 

Een samenloop van omstandigheden laat ons zeggen? 

Griet: Het is een gelukkige samenloop van omstandigheden. Ik zit zelf in de eventsector en had dus door de gekende omstandigheden wat tijd over die je graag nuttig besteedt. Ik ben als vrijwilliger aan de slag gegaan in het woonzorgcentrum en was ondertussen ook zelf wat met het breien begonnen toen ik plots op het fijn idee kwam: als we nu eens wat oma’s sjaals laten breien en die verkopen voor een goed doel? Dat idee heeft een tijdje moeten rijpen, maar plots is alles in een stroomversnelling gegaan. We kregen heel veel wol gedoneerd, er was heel veel respons en misschien nog wel het leukste van al, de brei-bomma’s waren geweldig enthousiast. Dat is ook nodig, want er kruipt gigantisch veel tijd in. Zeker voor iemand als ik, die nog maar net met breien is begonnen, maar voor een sjaal van drie meter heb je sowieso wel een aantal steken nodig (lacht). Op bepaalde dagen wordt er trouwens samen gebreid en dan zie je sommige bomma’s echt opgekleed en helemaal opgetut toekomen. Hartverwarmend is dat.

Een sjaal van drie meter zeg je?

Griet: Een extra lange sjaal die als het ware als een warme knuffel aanvoelt (vandaar ook de MMM in de naam, 3M dus). Ik leg het concept even uit: Wij stellen een pakketje wol samen (400 gr), kiezen wat kleuren en leveren dat dan af aan de brei-bomma. Die maakt dan een sjaal van ongeveer 25 cm breed en 3 m lang. Elke sjaal is dus uniek, niet alleen door de kleuren van de gekregen wol, maar iedere brei-bomma heeft ook wel haar eigen stijl. Sommige sjaals zijn wat losser, andere dan weer wat strakker. En dat is het mooie aan het concept, iedere sjaal is een uniek werkstuk en krijgt ook telkens de naam van de brei-bomma zelf mee. 

We nemen aan dat jullie dan wel heel wat wol nodig gehad hebben?

Griet: Al snel kregen we, na een oproep op sociale media, wel wat wol binnen. Maar toen sprong ook een breifirma uit Rupelmonde op de kar en er is zelfs een Antwerps bedrijf dat ons labels heeft bezorgd. Plots hadden we heel veel wol en een eigen label. En we kunnen dus ook nog een tijdje verder. We hebben ondertussen 280 pakketjes wol verdeeld, daarvan zijn ondertussen al 130 sjaals teruggekomen en zijn er ook al 80 van verkocht. 

Het is gek hoe snel het allemaal gelopen is. Ondertussen zijn het niet alleen de bomma’s in het woonzorgcentrum (Kapelleveld Ternat, Sint-Carolus Ternat, Heilig Hart Grimbergen) die breien, maar ook oma’s, moeders en hun dochters die er samen aan werken. Van generatie op generatie zeg maar. Allemaal heel mooi om te zien. Ook de breiclub en de Sibbe zijn trouwens hard aan het meewerken, en met al hun ervaring gaat dat dan ook goed vooruit. 

foto Studio NUNU

En jullie werken ook voor een goed doel?

Griet: We hebben gekozen voor SIMBAHUIS in Liedekerke, een project van SOS KINDERDORPEN. Een plek waar kinderen, die thuis niet veilig zijn, terecht kunnen. Een plek waar kinderen dan familiaal, kleinschalig en met de focus op gehechtheid kunnen opgevangen worden door Simba-ouders. Als je het vanuit ons project bekijkt kan je het zien als ‘de oudere generatie zorgt een beetje mee voor de nieuwe generatie die het moeilijk heeft’. Prachtig project. 

En, niet onbelangrijk, we voorzien ook altijd wel een attentie voor de brei-bomma zelf. We vragen aan de mensen om ook een selfie met de sjaal op te sturen, die printen we dan ook af en bezorgen we dan aan de bomma. Dat is een klein gebaar dat zeer hard wordt geapprecieerd, de dankbaarheid langs beide kanten is heel groot. 

Het project heeft ook wel een brede uitstraling en heel veel aandacht over de regio heen gekregen.

Griet: Zeer zeker, bedrijven uit het Antwerpse die ons steunen om te beginnen. Maar ook aan de bestellingen zie je dat de interesse van overal komt. 2/3 van alle sjaals wordt verzonden, de bestellingen komen letterlijk van uit alle hoeken van Vlaanderen. En zelfs eentje uit Nederland, maar dat is familie, misschien telt dat dan niet (lacht)?

De winter loopt nu helaas wel op z’n einde. Hoe gaat het verder?

Griet: We zijn eigenlijk iets te laat in de stroomversnelling terecht gekomen. De winter is voorbij en we bekijken hoe het verder kan gaan. Pas op, er staan nog heel wat nieuwe sjaals op onze website en je kan er uiteraard altijd eentje aanschaffen voor de winter die komt. Of voor een late winterprik, je weet maar nooit (lacht).

Straks herneemt de economie, ga ik terug voltijds aan het werk en dan moeten we ook eens uitzoeken hoe we dit verder kunnen aanpakken, er komt immers toch ook heel wat logistiek werk bij kijken. We hebben ook nog wel wat wol. Misschien blijven we wel pakketjes uitdelen of verkopen waar mensen dan hun eigen sjaal mee kunnen breien, of misschien hernemen we het wel (en dan een stuk vroeger) volgende winter. Het ligt allemaal nog wat open, maar ze zijn in elk geval voorlopig nog zeker een tijdje beschikbaar in onze webshop. Er staat trouwens een hele nieuwe reeks op!

We zien wel wat de toekomst brengt. Ik heb in elk geval ook heel veel leuke nieuwe mensen leren kennen met het hart op de juiste plaats.