Pieter en Carole werken aan onze fysieke mobiliteit

ORTHOFLEX

DAT SCHEPT EEN (KNIE)BAND

Ze zaten samen op school in Geel, ongeveer de enige plaats waar je in Vlaanderen orthopedische technieken kan studeren, en ze zijn er goede vrienden geworden. ‘Als we ooit…’ zeiden ze toen. Ze hebben achteraf enkele keren samengewerkt in verschillende bedrijven. In 2018 besloten ze de koppen even bij mekaar te steken. In 2019 waagden ze de sprong en begonnen ze hun eigen zaak. Het resultaat is (misschien nog niet genoeg) gekend: OrthoFlex.

Dan toch de grote sprong gewaagd?

Pieter: Als we ooit… Dat zeiden we als we nog studeerden en later ook nog toen we samenwerkten. En die ‘als we ooit…’ is de realiteit geworden. We zijn hier nu 2 jaar, uiterst tevreden en denken stilaan aan groeien. Ons atelier is eigenlijk te klein geworden. 

Jullie hebben inderdaad een eigen atelier achteraan. 

Pieter: Zeer zeker. En daar maken we al onze stukken op maat ook zelf. Steunzooltjes, complexe beenapparaten, aanpassingen aan rolstoelen en ook zitschalen op maat. Zelf ben ik hiervoor uiteraard ook opgeleid, maak ik alle stukken op maat klaar en dan werkt Carole ze af. Persoonlijk vind ik dat ook het leukste aan het werk. Je haalt veel voldoening uit op maat werken en samen naar de beste oplossing te zoeken. En je kan soms ook creatief zijn. 

Carole: Ik zit inderdaad aan de stikmachine en zorg ervoor dat alles mooi wordt afgewerkt zoals de klant het wil. Daar kan ik vaak ook mijn creativiteit in kwijt (lacht). Op dat vlak zijn Pieter en ik perfect op elkaar ingespeeld en kunnen we volledig op maat en tot in de puntjes afgewerkte producten afleveren. 

Hoe omschrijf je jullie producten eigenlijk het best?

Pieter: Niet gemakkelijk in één zin te vatten. Laat ons zeggen dat we de fysieke mens ondersteunen en helpen bij zijn mobiliteit en in zijn voortbewegen. 

Mensen kunnen ook gewoon in de winkel terecht voor een brace of steunkousen. 

Carole: Natuurlijk, we hebben een hele reeks modellen in de winkel. Als we het juiste model niet hebben wordt dit besteld en een dag later kan je het komen passen en afhalen. Bovendien hebben we nog allerlei andere zaken: thuishulpmiddelen, borstprothesen, ganganalyse voor steunzolen en mobiliteitshulpmiddelen. Pieter is meestal achteraan in het atelier terug te vinden waar hij het maatwerk verzorgt, ik ben meestal in de winkel.Vaak worden mensen doorverwezen door hun arts voor behandeling van specifieke letsels, maar je kan hier dus ook gewoon binnenwandelen voor een brace voor een knie die soms wat lastig doet. Bij doorverwijzing van je arts komt de mutualiteit tussen. 

Pieter: Dat is een beetje het verschil met andere winkels, wij hebben standaard producten, en die zijn trouwens ook zeer goed, maar we werken in ons atelier ook heel veel op maat. We nemen ook tests af van het stappen en lopen. Op die manier kunnen we zowel dynamisch als statisch een analyse maken en kan je ook zelf op het scherm zien waar je drukpunten liggen (lacht). Achteraf is het uiteraard vooral handig om de juiste zool op maat te maken voor het stappen en lopen. Voor sporters is het dus ook uiterst interessant om te kijken waar we correcties moeten uitvoeren. 

Carole, jij bent van Lombeek, dus Ternat was een evidente keuze?

Carole: En ik woon ook nog steeds in Ternat (lacht). Dit ideale pand om te starten stond vrij toen wij ons avontuur begonnen. We hebben dus niet lang getwijfeld. Vandaag begint het atelier een beetje te klein te worden. We zijn natuurlijk ambitieus en willen ook nog wat groeien, op termijn gaan we dus op zoek naar een groter atelier, ook in Ternat (lacht). 

Pieter: Ik ben oorspronkelijk van de Kempen, maar ik woon nu in Laarne, tegen Gent. Dat is dus eigenlijk ook niet zo’n moeilijke baan tot hier in Ternat. 

En bovendien gaan jullie ook nog veel de baan op?

Pieter: Juist. We doen wel onze kilometers. Maandag en woensdag is de winkel gesloten en gaan we op bezoek bij patiënten/klanten. We doen opmetingen met lintmeter of met gips, leveren producten af of zoeken naar oplossingen om de mobiliteit in huis te verbeteren. Een fijne afwisseling. 

Een ludieke vraag om af te sluiten: Hebben jullie meer rollators verkocht door ‘Benidorm Bastards’?

Carole: (lacht) Neen, dat niet. Ik heb het in elk geval toch niet gemerkt.

Pieter: Wat we wel hebben gemerkt is dat we veel meer mensen over de vloer gekregen hebben voor steunzolen. En dat is ook niet onlogisch, iedereen is immers beginnen wandelen en lopen tijdens het afgelopen jaar. 

Carole: Dat is het enige dat we mogen in deze tijden. Dat we maar snel uit deze situatie zijn, maar van ons mogen de mensen blijven wandelen en lopen (lacht).

WWW.ORTHO-FLEX.BE