My name is James, just 

JAMES

James, officieel in het bevolkingsregister geregistreerd als Elias Colen, heeft een neus voor goede designs. Vanuit zijn bureau in de Lotuslaan creëert hij de fijnste ontwerpjes naar maat. En daar mag al eens een kwinkslagje bij.

Jouw naam is James, gewoon James. Van waar komt dat eigenlijk?

Eli: Je gelooft het misschien niet, maar ik weet het niet meer. Het is ondertussen ook al wel 10 jaar geleden ontstaan. Ik denk dat ik het gewoon een catchy naam vond. Soms moet je het ook niet te ver gaan zoeken. Hou het simpel, zwart-wit om het zo maar te zeggen. Dat proberen we ook in ons werk te doen.

Enig idee waar de passie ooit is ontstaan?

Eli: Ik vond vroeger op school de lay-out van mijn werkjes belangrijker dan de werkjes zelf. Het merendeel van mijn tijd was ik dus ook daar mee bezig. Mijn werkjes waren misschien inhoudelijk van bedenkelijke kwaliteit maar ze zagen er verdomd goed uit (lacht).En zo is de bal later ook aan het rollen gegaan, uiteindelijk heb ik er mijn beroep van kunnen maken en daarna mijn bijberoep. Ik ben letterlijk aan de (print)machines gestart, dat maakt dat ik vandaag alle mogelijkheden ken en dat helpt wel bij het kiezen van de juiste dragers en het printproces.

Waar haal je de inspiratie of misschien leuker, heb je een favoriet kunstenaar?

Eli: Niet bepaald één favoriet. Wel enkele dingen die ik heel leuk vind: Pop-art in het algemeen, Keith Harring, Andy Warhol en Hockney.Die laatste moet je eens opzoeken, ik begrijp niet meteen wat die man met zwembaden heeft, maar ik ben wel zeer grote fan van de stijl.En als ik er één schilderij moet uithalen is het Nighthawks van Hopper. Of dat iets te maken heeft met het feit dat ik vroeger ook wel een Nighthawk was durf ik niet te stellen, maar het hangt in elk gevaltoch in onze living. Een kopie welteverstaan, ik ben aan het sparen voor het origineel (lacht).

Je ontwerpt om te drukken op verschillende materialen, heb je zelf een voorkeur?

Eli: Ik heb niet bepaald een voorkeur. Logo’s, flyers,brochures of magazines, het maakt op zich allemaal niet zoveel uit. Voor websites werk ik met een partner samen, ik maak de designs, hij zorgt ervoor dat alles technisch netjes verloopt.Wat ik persoonlijk het leukste vind is het omzetten van een geschreven documentje – je krijgt ze soms nog wel eens op een kladje binnen – naar een afgewerkt en gestructureerd design dat meteen alles zegt. Dekronkels van de klant visueel op papier zetten zeg maar. Dat is ook de reden waarom een klant een designer onder de arm neemt, om zijn ideeën structuur te geven.

Wat vind je zelf het belangrijkste in een werk?

Eli: Trachten de visie en doelstellingen van de klant zo goed mogelijk om te zetten. Luisteren en open en transparant te werk gaan. Soms maak je weleens iets wat je zelf niet helemaal goed aanvoelt maar waar de klant wild van is, dan moet je dat gewoon kunnen doen. Ik geef uiteraard ook altijd wel mijn standpunt mee vanuit mijn ervaring, maar soms maak je ook dingen voor een sector waar je zelf niet helemaal in thuis bent. En dan is luisteren en aanvoelen enorm belangrijk.

Welk werk vind je het leukste dat je ooit gemaakt hebt?

Eli: Ik kan er niet meteen zo eentje uithalen. Ik ben wel enorm blij met samenwerkingen op lange termijn. Dat wil zeggen dat het goed zit, dat je mekaar goed aanvoelt en dat ‘de mayonaise pakt’ zoals ze zeggen. Lokaal heb ik zo enkele samenwerkingen, sommige zijn zelfs vrienden geworden, en dat is fijn werken, daar haal je energie uit.

Kan je zelf je stijl wat omschrijven?

Eli: Ik hou het graag ‘clean’. Niet te veel tierlantijntjes, of toch zeker niet bij logo’s. Bij een magazine bijvoorbeeld is dat een ander verhaal, daar mag je jezelf al eens bij uitleven (lacht). Ik ga zeker ook niet de wijsneus uithangen. Je hebt een bepaald idee, een bepaalde stijl, maar aan het eind van de dag is de klant koning. Als je stijl dan overeenkomt met het idee van de klant is dat dikwijls het begin van een vlotte samenwerking op lange termijn. Heb ik al gezegd dat ik daar een fan van ben? (Lacht)

Wat is het minst leuke werk dat je ooit hebt moeten maken?

Eli: (lacht) Ik heb alleen nog maar leuke dingen moeten maken. En dat zal ik in de toekomst ook nog met veel plezier doen. 

WWW.JAMESDESIGN.BE

WWW.FACEBOOK.COM/JAMESDESIGN.BE/

WWW.INSTAGRAM.COM/HELLOJAMESDESIGN/