Een monument in Lombeek

DE OUDE WEB

GIEKE WORDT EEN HEEL KLEIN BEETJE ‘DE NIEUWE WEB’

Café ‘De oude Web’ is een monument in Lombeek en omstreken. Vandaag neemt An de honneurs waar en heeft zij de fakkel van Gilberte overgenomen. Pas op, dat wil niet zeggen dat Gieke, want zo noemen de meeste klanten haar, niet meer aanwezig is. Integendeel zelfs, ze is nog steeds heel actief betrokken. En ze merkt ook de positieve evolutie, want ‘stilstaan is achteruit gaan’. Kom, we gaan eentje drinken bij Gieke en bij An. (En bij Jeroen, de man van An die achter de schermen meewerkt).

Van waar komt de naam ‘De Web’ eigenlijk?

Gieke: De naam Web komt eigenlijk van mijn grootvader Theofiel, Web was zijn bijnaam, al weten we eigenlijk niet goed waarom (lacht).Dat lag in het begin wat moeilijk, maar al snel zeiden mensen: ‘Bau Web’, en zo is het uitgegroeid tot een cafénaam die nu dus al een tijdje meegaat. Dat we niet echt goed meer weten van waar de naam juist komt is spijtig, maar zelf heb ik vooral veel spijt dat er geen beeldmateriaal is van de eerste generatie. Misschien moeten we er wel eens gericht naar op zoek, het zou me toch veel plezier doen om wat foto’s terug te vinden uit die eerste periode. 

En nu, meer dan honderd jaar later, is het aan An (en ook een beetje aan Jeroen – die ook nog fulltime als kok werkt in Eenhoorn in Asse).

An: We zijn al een tijdje bezig. Vroeger werkte ik hier ook af en toe om ons mama af te lossen, maar sinds enkele jaren is het mijn fulltime bezigheid geworden. Beetje bij beetje proberen we ook te investeren in de toekomst. Uiteraard zonder de charme van de oude kroeg uit het oog te verliezen, maar je moet wel mee met je tijd. Ons Webke, 2 Lambikken en 1 Geuze van Girardin in een stenen pot, is nog steeds ons handelsmerk maar ondertussen kan je hier ook al een Gin-Tonic of RumCola drinken, dat geeft goed de evolutie weer. 

Jeroen: Er zit inderdaad wel wat evolutie in. Zes jaar terug zijn we beginnen investeren en elk jaar doen we verder. Onze klassiekers blijven hun waarde behouden, zoals onze biljartcompetitie, maar ondertussen is er ook een darts bijgekomen bijvoorbeeld. Vroeger stond er vooraan één tafeltje buiten, nu hebben we achteraan een overdekt en verwarmd terras en een grote tuin waar de kinderen zich kunnen in uitleven. En waar de volwassenen kunnen petanquen. Dat is ook nog een nieuwigheid voor de toekomst, een petanque-competitie. 

Kortom: jullie hebben ook tijdens deze sluitingsperiodes niet stilgezeten?

Jeroen: Zeker niet, dat zie je nu ook in het café, al het werkgerief moet nog op z’n plaats gezet worden (lacht). Tijdens de eerste sluiting heb ik bijna niets anders gedaan dan achter verf rijden. Ik zat meer in de verfwinkel dan thuis (lacht). Maar, alle gekheid op een stokje, we zijn klaar om er terug tegenaan te gaan. Ons terras staat netjes klaar, onze tapkranen zijn getest en we hebben weer wat werken afgerond, voor ons mag het terug beginnen. En voor iedere horeca-uitbater natuurlijk. En niet vergeten, ook voor de mensen, wij missen het volk hier, maar ik hoor van veel mensen dat ze het hier ook missen. 

An: We hebben van de nood een deugd gemaakt en verder gewerkt in het café, dat heeft voor de nodige energie gezorgd. Er is ook heel wat werk achter de schermen gebeurd. Zoals de elektriciteit vernieuwen, dingen die je niet meteen merkt maar die ook nodig waren. Nu is er weer perspectief en dat maakt iedereen gelukkig, maar soms hebben we, net als iedereen, ook onze moeilijke momentjes gehad.

Gieke: En ons Corona plosjke niet vergeten. Tijdens de eerste sluiting hebben we een stukje verbouwd en het café eigenlijk wat groter gemaakt, vandaar dat ik vanaf nu over het Corona plosjke spreek. Pas op, dat was niet het enige, er is ook aan de speelkamer voor de kinderen gewerkt en je kan hier nu ook met kleine groepen vergaderen. Dat was eigenlijk al populair voor de sluiting. 

Ons Webke, 2 Lambikken en 1 Geuze van Girardin in een stenen pot, is nog steeds ons handelsmerk

Er staan ook wat nieuwe dingen op de kaart? 

Jeroen: Je hebt plots ook veel tijd om na te denken, en dan probeer je ook wat nieuwigheden of kleine aanpassingen door te voeren. Onze boterhammen waren er al en vielen in de smaak, onze balletjes zijn er nu ook en geloof me, ik heb nog veel andere ideeën (lacht).

Jullie hebben wel de ideale plek gecreëerd om in deze periode veilig op café te kunnen gaan. 

An: Dat is eerder toevallig gekomen, we waren sowieso van plan om te investeren in onze tuin. In de huidige situatie is het natuurlijk mooi meegenomen dat je een groot verwarmd terras hebt waar de mensen veilig iets kunnen komen drinken en eten.