En waar mag dat dan wel zijn? 

POLLAND

LIGT IN TERNAT

Polland ligt knal in het centrum van Ternat, maar dat kunnen maar weinig mensen weten. Polland is de werkruimte van Paul (Pol) De Mulder die er unieke en zeer fijne houten werkstukken draait. De naam is een kwinkslag van een vriend die de ruimte, waar Pol tijdens zijn vrije tijd bijna altijd terug te vinden is, heeft omgedoopt tot Polland. Binnenkort zijn alle stukken ook online te koop want er is straks bijna geen plaats meer om alles te blijven stockeren en toch ook nog aan nieuwe stukken te kunnen werken. Welkom in Polland! 

We kunnen hier makkelijk van een uit de hand gelopen hobby spreken, toch?

Pol: Ik ben nogal graag met mijn handen bezig en heb dan ook nog eens het geluk dat ik heel handig ben. Toen ik een jaar of 10 was begon ik al aan van alles te prutsen. Dingen uit elkaar halen en terug in elkaar steken. En zo is dat blijven groeien, ben ik ook aan auto’s beginnen prutsen en repareer ik nu en dan ook wel eens een stoomstrijkijzer of maak ik een buitendouche met recuperatiemateriaal. 

En de passie voor hout, waar is die gegroeid?

Pol: Ik heb uiteraard altijd een passie gehad voor hout maar het draaien ervan is specifiek begonnen in 2015. Na het bekijken van een filmpje op het wereldwijde web begon mijn brein op volle toeren te draaien en niet veel later had ik ook mijn eerste draaibank gekocht (lacht). Het begint alweer met wat prutsen, maar ondertussen heb ik de metier wel goed onder de knie. 

En je werkt altijd met recuperatiematieriaal. 

Pol: Klopt. Ons hout komt zowat van overal, maar is altijd gerecupereerd. Mensen brengen hout en krijgen van mij een gedraaide schaal in de plaats. Sommigen hebben al zoveel schalen dat ze ze zelf niet meer kunnen stockeren (lacht). Ik vind het geweldig om dingen nieuw leven in te blazen, te restaureren of op een heel andere manier verder te gaan gebruiken. 

En binnenkort dan ook een webshop? 

Pol: Ik heb daar lang over getwijfeld. We werken met recuperatiemateriaal, elk stuk is dus uniek en dat wil ik ook zo houden. We gaan geen series van 100 stuks gaan draaien waar we hout voor moeten gaan aankopen. Soms kan je wel eens een kleine serie uit een stuk hout draaien, maar daar blijft het dan ook bij. 

In december hebben we de deuren opengezet voor een eerste verkoop en dat was een groot succes. Heel veel stuks hebben die dag een nieuwe thuis gevonden en in de toekomst gaan we dus stelselmatig unieke stuks online verkopen.

WWW.POLLAND.BE

ONLINE VANAF 1 MEI