We vallen met de deur in huis 

ERA VISIE PLUS 

IS THUIS IN TERNAT 

ERA VISIE PLUS is eigenlijk geworteld in Ternat. Vandaag maakt het kantoor deel uit van de grotere ERA groep maar ooit begon het allemaal met een kantoortje VISIE PLUS aan het Station van Ternat. Michel Van Den Meersschaut nam het kantoor over en sloot zich, nu al 25 jaar terug, aan bij ERA. Vandaag telt ERA VISIE PLUS drie kantoren binnen de grotere groep van om en bij de 110 kantoren over heel België. Uiteraard eentje in Ternat, eentje in Dilbeek en sinds twee jaar ook eentje in Asse. De grote groep onderscheidt ERA VISIE PLUS en zorgt ervoor dat ze sterke en unieke marketing tools kunnen inzetten zoals de ERA Comfort Garantie, de ERA Koperwachtzaal en de ERA Open Huizen Dagen. Zo wordt een enorm groot koperspubliek bereikt wat de kans op verkoop aan de hoogst mogelijke prijs voor de klanten maximaliseert. Michel en Gert voelen zich duidelijk thuis in Ternat en beantwoorden met veel plezier al onze vragen. 

Waarom verkoop je beter met een kantoor en niet particulier? Of misschien nog beter, met ERA VSIE PLUS? 

Michel: De belanrijkste reden: het netwerk van een kantoor of groep. Zetten wij je woning actief in de markt, dan gaat dat uiteraard meteen naar al onze ERA collega’s binnen onze grote groep, die dan op hun beurt je woning zeer gericht kunnen voorstellen aan mensen of klanten die naar dat type woning op zoek zijn. Eén van onze sterkste troeven is dus zeker ons ruim netwerk en hecht samenwerkingsverband in de regio en bij uitbreiding over heel België tussen de verschillende ERA kantoren. 

Gert: Bovendien zorgen wij natuurlijk ook voor de perfecte omkadering. Je moet je huis optimaal in orde zetten en zo waarheidsgetrouw mogelijk voorstellen. Wij zorgen voor professionele foto’s, eventueel zelfs voor een virtuele tour en in elk geval ook voor alle mogelijke ondersteuning bij de verkoop. Begeleiding van de schatting tot het verlijden van de verkoopakte, van A tot Z zeg maar, wij zorgen voor een complete ontzorging! 

Michel: Wij volgen alles op. En we doen dat recht door zee, transparant en eerlijk met de klant met een continu streven naar de hoogst mogelijke verkoopprijs. Zo bouw je ook een een vertrouwensrelatie op. 

Gert: Onze ervaring in de regio, met een fijn team dat zich niet alleen voortdurend bijschoolt maar ook specialiseert, zorgt ervoor dat we de correcte prijs voor je pand kunnen realiseren. Wij detecteren al snel de pluspunten maar evenzeer de minpuntjes waar je dan samen op kan anticiperen met de verkoper. 

Michel: ERA zelf laat ook verschillende studies uitvoeren. Wat is de meerwaarde van een bos naast je woning? Wat zijn de neveneffecten van een spoorlijn langs je tuin? Correct en doelgericht advies is uitermate belangrijk en voor ons prioritair. 

En dan de obligatoire vraag die daarop volgt: waarom koop je best bij ERA VISIE PLUS? 

Michel: Ook daar is het netwerk een belangrijke speler. We hebben een grote database met panden van diverse types die te koop staan, wat je ook zoekt, de kans is bijzonder groot dat we je kunnen helpen. Bijzonder fijn is onze ERA Mariage, als de mensen erop inschrijven weten wij wat ze zoeken en van zodra er een pand in de markt wordt gezet dat voldoet aan hun wensen worden ze op de hoogte gebracht. Het systeem brengt als het ware koper en verkoper bij mekaar. 

Gert: Ook onze ERA Comfort Garantie is een bijzonder grote troef. Het eerste jaar zijn alle herstellingen aan technische installaties gedekt. Waterleidingen, elektriciteit, ketels, radiatoren en dergelijke worden bij een defect hersteld door een vakman. Je kan dat, als je dat wenst, zelfs uitbreiden met alle technische installaties in je keuken. Koper en verkoper kunnen dus op beide oren slapen. 

Even kort door de bocht: 

Wordt er vandaag in Ternat meer gehuurd of meer gekocht? 

Michel: Doordat in België meer dan 70% van de inwoners eigenaar is, ligt de focus automatisch meer op kopen en verkopen. 

Gert: De lage rente van de afgelopen periode en ook de nabije toekomst stimuleert uiteraard ook de verkoop. 

Worden er meer huizen of meer appartementen gekocht in Ternat? 

Michel: Dit zal elkaar wat in evenwicht houden. De tendens van kernverdichting begin je echter ook hier te voelen waardoor het aanbod aan appartementen groeit. 

Is er meer nieuwbouw dan renovatie? 

Michel: Renovatie blijft toch zeer populair. Vooral het prijskaartje speelt daar ook een grote rol. Het verschil tussen 21% BTW voor een nieuwbouw enerzijds en 6% BTW voor een renovatie anderzijds is niet min. Bovendien zitten in een nieuwbouw vandaag ook dure technieken die absoluut nodig zijn om de gevraagde normen te halen. Mensen die vooruit kijken en de financiële mogelijkheid hebben, gaan uiteraard vaak voor nieuwbouw omdat je dan ook meteen goed zit met alle gevraagde normen en duurzamer kan leven. 

Gert: Het komende jaar kunnen mensen die een nieuwbouw hebben aangeschaft of gaan kopen, door een tijdelijke maatregel ingegeven door de huidige situatie, in sommige gevallen ook genieten van 6% BTW. Kom maar langs, we vertellen je er graag alles over. 

En wat met de stijging van de prijzen? 

Gert: ERA heeft samen met de universiteiten van Antwerpen en Leuven de prijzen van het afgelopen jaar onderzocht. Dat geeft een beter beeld omdat het genuanceerder wordt bekeken. Er is, ondanks Corona, zeker een sterke stijging van de prijzen op de huizenmarkt in het algemeen (+ 5,93%), de grootste stijging zelfs sinds 2006 bij het invoeren van de woonbonus. 

Michel: Vorig jaar was een uitzonderlijk jaar, algemeen wordt gesteld dat de prijzen ieder jaar 2% stijgen. 

Er komt een betonstop aan (of moeten we nu bouwshift zeggen), hoe zien jullie dat? 

Michel: Er zijn wel enkele trends die zich sterk zullen doorzetten: duurzaam bouwen, circulair bouwen en heropbouwen (kijken naar de fase na de huidige gebruiksfase, flexibel ontwerpen waardoor de levensduur van het gebouw kan verlengd worden) en bouwen met gerecycleerde materialen. Boeiend! (lacht) 

WWW.ERA.BE/VISIE