Dat varkentje is hier nog niet gewassen, maar bij 

VAN DER CRUYS HELPEN ZE JE GRAAG EEN (WAS)HANDJE

Van Der Cruys is een referentie in de buurt als je over badkamers spreekt. Hetgeen meer dan 50 jaar geleden als een groothandel begon op de Kerkstraat in Lombeek is vandaag uitgegroeid tot een specialist die je realisatie van A tot Z begeleidt en uitvoert. Van het stopcontact in de muur, over de badkamer zelf uiteraard, tot de vloer en het plafond. Je vindt alles onder één dak! 

Jullie hebben een relatief nieuwe showroom, maar veel genot hebben jullie er nog niet van gehad. 

Brigitte: Toch mogen we zeker niet klagen, voor het uitbreken van de pandemie was onze showroom net een jaar open en hebben we de positieve gevolgen al mogen ervaren. Het helpt toch altijd als je een badkamer in levende lijve kan bekijken en als het ware kan ‘aanvoelen’. In die zin is een showroom als de onze een schot in de roos. Het was dan ook een geweldig eerste jaar. Vandaag merk je dat mensen ook nog steeds investeren, er komt wat budget vrij door het aan banden leggen van het reizen en eten op restaurant en dan wordt er, denken wij, wat meer geïnvesteerd. Ons hoor je dus niet klagen, er zijn veel ondernemers die het wel moeilijk hebben. En waarschijnlijk volgen er ook nog veel, dus laat ons vooral samen hopen dat iedereen snel weer normaal aan het werk kan. 

Batibouw ging dit jaar online door, merk je doorgaans de invloed van zulke beurzen? 

Brigitte: Dat wel. In normale omstandigheden zorgt een beurs, en zeker Batibouw, voor meer interesse en ook voor meer verkoop. Wat dit nieuwe gegeven, de online beurs die net achter de rug is, teweeg heeft gebracht kunen we nog niet meten. In het algemeen liggen alle cijfers wat lager, dus we vermoeden dat de impact ook wat lager zal liggen dan normaal. Maar goed, alle extraatjes zijn mooi meegenomen. 

Nogmaals, wij zijn zeer blij dat we aan het werk kunnen blijven. 

Gekleurde kranen is wel een trend merken we. 

Brigitte: Dat is wel echt dé trend. De standaard kraan heeft afgedaan (lacht). Vandaag zijn het voornamelijk zwarte kranen die het goed doen. Of witte, gouden, koperen of eender welke kleur. Maar vooral zwarte zijn populair en de standaard chromé kraan heeft het moeilijk. 

Vrijstaande baden zijn ook enorm in trek, het ingebouwde bad is niet meer de standaard. Als we het over verwarming hebben zijn warmtepompen vandaag heel populair, de gekende radiotoren tegen de muur doen het minder goed. Die krijgen trouwens ook veel concurrentie van de vloerverwarming, dat zit echt wel in de lift. Een waterpomp in combinatie met vloerverwarming is vandaag dan ook de beste oplossing. In een renovatie is deze combinatie niet altijd mogelijk, maar bij nieuwbouw zie je bijna niets anders meer. 

Vandaag zijn het voornamelijk zwarte kranen die het goed doen 

Dat brengt ons meteen bij onze volgende vraag, worden er eigenlijk nog veel baden verkocht of geniet de douche nu de voorkeur? 

Brigitte: De douche geniet inderdaad de voorkeur. Er wordt veel meer enkel voor een douche gekozen en minder voor een bad. De regendouche is de koploper en heeft de douche een duwtje in de rug gegeven. 

Kleiner wonen wordt de trend hoor je hier en daar. Worden badkamers dan ook kleiner? 

Brigitte: Dat is een beetje dubbel. De badkamer wordt dikwijls gesplitst in een volwaardige badkamer en een douchekamer. In renovaties ben je sowieso vaak gebonden aan de bestaande situaties, in een nieuwbouw gaat het nog alle kanten uit. Soms klein, en dan kiest men dus enkel voor een douche, maar evenzeer zien mensen de badkamer als een plek om te ontspannen en dan voorzien ze ook de nodige ruimte. Vandaar dat ook de vraag naar het vrijstaand bad stijgt, daar heb je ruimte voor nodig uiteraard. Laat ons zeggen dat het om uitersten gaat, eerder praktisch klein of eerder groot om volop van te genieten. 

Dan zijn de ‘bubbelbaden’ ook nog steeds populair? 

Brigitte: Neen, dat eigenlijk niet. Dat soort systeembaden wordt niet zoveel meer gevraagd. Mensen kiezen vandaag vaker voor een jacuzzi of sauna in de tuin of elders. Het wordt onttrokken aan de dagelijks gebruikte badkamer. Ook de stoomcabine en aanverwanten is vandaag niet meer populair in onze badkamerrenovaties. 

Even naar een merk, misschien wel het bekendste: Hansgrohe, heeft Peter Sagan voor een ‘boost’ in de verkoop gezorgd? 

Brigitte: Hansgrohe is een referentie in deze wereld en was voordien al een zeer sterk merk. En dat zal het, niet alleen door Peter, de komende jaren ook wel blijven. We werken al jaren met het merk omwille van de kwaliteit en niet zozeer omwille van hun marketing. Maar hij hangt hier vooraan ook in onze showroom, dus zal het wel helpen bij de naamsbekendheid van het merk. Wij zijn ook wel fervente fietsers, dus helemaal objectief kan je onze mening niet noemen (lacht). 

Tegenwoordig zijn we gelukkig ook allemaal wat meer bezig met het milieu, merken jullie dat ook? 

Brigitte: Je kan wel stellen dat de opmars van de douche daar een goed voorbeeld van is. Je hebt sowieso minder verbruik. Als je bovendien naar de regendouche van vandaag kijkt en die vergelijkt met die van enkele jaren terug zie je ook een enorme evolutie. Vandaag wordt er gebruikt gemaakt van systemen die nog minder water verbruiken en toch dezelfde ervaring geven. Het is een vrij technisch proces dat met het gebruik van extra lucht te maken heeft, maar geloof me, het verbruik blijft dalen. 

Komen er nog veel doe-het-zelvers over de vloer?

Brigitte: Toch wel. Onze doe-het-zelfafdeling is nog steeds een heel groot onderdeel van onze winkel. Ooit (in 1968) is Van Der Cruys als groothandel begonnen in de Kerkstraat in Lombeek. Gaandeweg zijn we uitgegroeid tot de installateur, groothandel en de doe-het-zelfzaak van vandaag. En hoewel we veel projecten begeleiden van A tot Z, van het kiezen van een badkamer tot het plaatsen van stopcontacten, zien we dat ook veel mensen nog steeds zelf de handen uit de mouwen steken, en ook dat is fijn. Onze ervaring in de branche is dan ook een surplus voor onze klant zijn/haar technische vragen. Bovendien leveren wij ook nog steeds materiaal als groothandel. We zijn dus van alle markten thuis, of je nu een volledig nieuwe badkamer nodig hebt of een kraan zelf wil vervangen, je kan bij ons terecht. 

Wat mogen we jullie nog wensen? 

Brigitte: Een snel einde van deze bizarre situatie voor iedereen, veel volk in onze showroom en een goed feestje! 

WWW.VANDERCRUYS.BE