Door de lens van de fotograaf

EVEN TERUG NAAR HET ZWART-WIT TIJDPERK 

Waar is de tijd dat je nog al je foto’s liet ontwikkelen? Sommigen onder ons hebben dat waarschijnlijk nooit gekend. Voor zij die het geluk gehad hebben om deze tijd te mogen meemaken doet ‘Foto Center Annette’ misschien wel een belletje rinkelen. Hét fotowinkeltje aan ’t station. Vandaag heet de winkel ‘De Fotograaf’ en heeft zoon, en tevens fotograaf, Kurt Van Strijthem de zaak al enige tijd terug overgenomen samen met zijn vrouw Sophie. De wereld van de fotografie is ondertussen zodanig snel geëvolueerd dat zelfs Wout Van Aert en Matthieu van der Poel op het tempo jaloers zijn. Wij keren even samen terug naar het zwart-wit tijdperk. 

Het begin van ‘Foto Center Annette’, dan spreken we eigenlijk halfweg de vorige eeuw? 

Kurt: Klopt, ondertussen bestaat de zaak al meer dan 70 jaar. En eigenlijk heeft ons ma de stiel zelf ook nog geleerd bij nonkel Albert, die nog eerder een fotozaak had in Sint-Katherina-Lombeek. Het is een trekje van de familie (lacht). We gaan dus inderdaad ook al een tijdje mee. 

Maar je hebt zelf de zaak niet meteen overgenomen? 

Kurt: Dat is ook juist. Als je jong bent ben je ook nog wel een beetje rebels (lacht). In eerste instantie ben ik als zelfstandig fotograaf begonnen. Zoals zovelen heb ik ook even voor de krant gewerkt, maar ik merkte al snel dat dit niet meteen een rendabel model was. Vandaag trekken de journalisten vaak zelf de foto’s, om maar te zeggen dat de wereld van de fotografie razendsnel evolueert. 

Je zegt het daar, bestaat de donkere kamer eigenlijk nog? 

Kurt: Wij hebben er alvast geen meer. Alles gebeurt vandaag digitaal, wat zeker niet wil zeggen dat het minder werk is, je hebt immers achteraf veel meer mogelijkheden om bij te werken en daar kruipt eigenlijk nog meer tijd in. Tijden veranderen, maar het heeft natuurlijk wel nog steeds zijn charmes. Er zijn wel nog hobby-fotografen die met volle overtuiging hun hart ophalen in de donkere kamer. 

Uiteindelijk heb je dan toch de winkel overgenomen? 

Kurt: Inderdaad, samen met mijn vrouw Sophie, die je waarschijnlijk ook altijd als eerste zal tegenkomen in de winkel zelf. Uiteraard gaan we mee met onze tijd, daarom hebben we enkele jaren terug ook de naam veranderd. Al staat er ook nog steeds, hetzij iets kleiner, ‘Foto Center Annette’ op onze gevel, uit nostalgie en ook als eerbetoon aan ons moeder. Toen we in 2013 de winkel hebben vernieuwd, hebben we resoluut de weg van de professionele fotografie gekozen. Onze winkel kan je dan ook meer zien als een galerij waar we ons fotowerk tonen. Uiteraard kan je er nog terecht voor pasfoto’s en kaders, maar de focus ligt echt wel op mooie beelden. Dat kunnen portretten zijn, maar evengoed landschappen en architectuurfoto’s. We zijn er trots op te kunnen zeggen dat alles in huis gebeurt: uiteraard de foto’s maken, maar ook het printwerk, het inkaderen of afwerken op allerlei materialen. 

Jullie focus ligt dus op portretten en ook op architectuur als we het goed begrijpen? 

Kurt: We richten ons inderdaad eveneens op architectuurfotografie. Dat is tevens een mooie afwisseling met portretten. Ik werk heel graag en heel vaak met mensen. Dat is ook een kunst op zich trouwens, je moet mensen immers vaak uit hun comfortzone halen om een mooi beeld van hen te kunnen vastleggen. Dat is een geweldige uitdaging, maar het geeft me ook wel heel veel voldoening. Anderzijds vergt het ook wat energie en dan is een statisch mooi gebouw een rustbrenger. Architectuur heeft me trouwens altijd geboeid, maar door het succes van onze portretstudio was er niet altijd ruimte voor. De voorbije jaren werkte ik wel geregeld voor architecten en interieurzaken die hun projecten mooi in beeld willen laten brengen. Ik wil me graag nog meer in die richting profileren, maar tegelijk uiteraard onze portretfotografie blijven verdezetten zoals we dat vandaag met passie doen (lacht). 

Wat doe je eigenlijk het liefst, studiowerk of toch foto’s trekken op locatie ? 

Kurt: Beide even graag. We hebben een grote professionele fotostudio en eerlijk gezegd vind ik het er fijn werken. De focus ligt dan echt op de mensen zelf, je shoot moet dan ook een echte beleving worden. Je begint met een goed gesprek, je gaat samen op zoek naar het gewenste resultaat en dan maken we er een fijn moment van. De kunst is om dit mooi vast te leggen op de gevoelige plaat, zodat de mensen achteraf een prachtige momentopname en herinnering hebben om nog lang te koesteren. 

Architectuur heeft me trouwens altijd geboeid, maar door het succes van onze portretstudio was er niet altijd ruimte voor. 

Zwart-wit of toch kleur? 

Kurt: Ook daar kan ik geen keuze maken. Alles hangt wat af van de sfeer die in een foto vervat zit. Bij aanvang heb ik vaak het gevoel dat mensen niet direct open staan voor zwart-wit foto’s. Na een fotoshoot in onze studio nodigen we de klant altijd uit om tijdens een projectie op groot scherm hun foto’s te komen bekijken. Hier en daar zetten we daar dan enkele zwart-wit beelden tussen om hen aan te tonen dat dit voor sommige foto’s echt een meerwaarde kan zijn. En kijk, heel vaak kunnen we hen dan ook overtuigen om voor zwart-wit te kiezen (lacht). 

Tegenwoordig hebben zelfs smartphones geweldige camera’s, voel je die evolutie ook? 

Kurt: Dat is zo, bijgevolg worden er vandaag gigantisch veel foto’s genomen maar toch blijft fotograferen een stiel, een vak apart. Je moet met mensen kunnen omgaan, hen op hun gemak stellen en ze ontdooien om zo tot een mooi portret te komen. Een sprekend portret (of een sprekend beeld in het algemeen) blijft achteraf toch wel een mooie herinnering waar we misschien wel wat meer aandacht aan moeten besteden in deze snelle en vluchtige tijden. Hoe vaak gebeurt het niet dat er bij een overlijden niet meer is dan een pasfoto van die persoon? Dat is iets waar we bij ons in de zaak heel vaak mee geconfronteerd worden. Zo jammer toch dat er nooit een mooi (familie) portret werd gemaakt. En net daar kunnen wij het verschil maken. Voor ons is er dan ook niets mooiers dan ouders of grootouders die vol trots en emotie hun familiefoto’s komen bekijken en daar een traantje bij wegpinken. Een aanrader voor elke familie om eens samen te beleven! Je zal er in elk geval later nooit spijt van krijgen, en wij willen je er natuurlijk graag bij helpen. 

WWW.DEFOTOGRAAF.BE