DAVE EN KEVIN GAAN NOG NIET METEEN PLAFONNEREN

HELIXE ZIT IN DE LIFT

HET SPANPLAFOND WINT AAN POPULARITEIT

Helixe, gelegen op de Assesteenweg in onze mooie gemeente, is ondertussen een certitude in de wereld van de spanplafonds met toonzalen over heel België. Door hun jarenlange ervaring hebben ze sinds 1993 heel wat expertise opgebouwd en is Helixe uitgegroeid tot één van de grote installateurs van spanplafonds in ons land. Er is in al die tijd wel heel wat veranderd. Sinds 2004 zit het bedrijf in Ternat, hebben Dave Verloove en Kevin Vanderstraeten de zaak overgenomen, omgedoopt tot Helixe, en merken ze vandaag dat spanplafonds nog niet aan hun plafond zitten. 

Als we het goed begrijpen is het spanplafond in de jaren ’70 uit Frankrijk overgewaaid?

Dave: Daar kan je inderdaad de oorsprong vinden. Ondertussen zijn er wel verschillende aanbieders over heel Europa, enkel België blijft eigenlijk wat achter als het over productie gaat. Wij produceren ze zelf niet, vroeger heette Helixe dan ook nog Extenzo naar een merk van spanplafonds. Vandaag werken we met verschillende Europese merken samen, vandaar dat we ook in 2016 onze naam hebben aangepast. 

Wat is nu het grote voordeel van een spanplafond? 

Dave: Er zijn er natuurlijk heel veel (lacht). Maar ik geef er enkele belangrijke mee: het heel snel geplaatst en hoef je ook geen grote breekwerken te doen. Je kan je hele interieur als het ware laten staan, wij werken er mooi rond. Wij bouwen een kader en spannen het plafond ertussen, alle leidingen en kabels kan je zo ook makkelijk wegstoppen. Of zelfs je oude plafond als je die beu bent, wij spannen er een nieuwe over. 

Eens geplaatst heb je er ook amper onderhoud aan en het is makkelijk afwasbaar. Wil je ergens wat licht bijplaatsen na enkele jaren, geen probleem, het is handig te demonteren en opnieuw te plaatsen. 

Het is ook duurzaam, jullie bieden 15 jaar garantie? 

Dave: Klopt zeker. Soms denken mensen dat de spanning na een tijdje verdwijnt, maar daar hoeft men zich geen zorgen over te maken. Om onze stelling kracht bij te zetten geven we dan ook heel lange garanties. Vroeger gingen we er op beurzen bij wijze van voorbeeld wel eens in liggen en dan kon je zien hoe het plafond achteraf weer samentrekt en zich volledig herstelt. Wij noemen het een plafond met een moleculair geheugen. Het is verbazingwekkend hoe snel het weer helemaal samentrekt. Daar zit uiteraard een heel wetenschappelijk onderbouwde verklaring achter, maar die is misschien niet meteen voor hier (lacht). 

Wij noemen het een plafond met een moleculair geheugen (lacht)

Over beurzen gesproken: Dit jaar was er geen Batibouw, tenzij online, hebben jullie daar iets van gemerkt? 

Dave: Wij hadden dit jaar al niet ingetekend op Batibouw en ook de crisis heeft voor ons weinig verschil uitgemaakt, wij zijn één van de gelukkigen. Het product zit sowieso in de lift en veel mensen die thuis zaten wilden wel eens iets aan hun interieur veranderen en hebben zo de weg naar ons gevonden. Onze focus ligt tevens steeds op particulieren en het cliché dat mensen nu wat meer geld opzij zetten om te verbouwen doordat het sociale leven stil ligt klopt denk ik wel. Vandaar dat het voor ons al bij al ook nog een goed jaar is geweest. 

Zijn er, ondanks alles, toch nieuwe trends? 

Dave: In de plafonds niet meteen, mensen opteren nog vaak voor een wit plafond en de kwaliteit van de producten zit al jaren op een hoog niveau (en het wordt ook nog steeds beter). Je merkt trouwens ook de opkomst van de witte muren heel sterk, dat geeft natuurlijk veel licht. De trends situeren zich voornamelijk in de verlichting. Er zijn heel wat mogelijkheden met spotjes, led-bars en zijdelingse verlichting, daar beweegt voortdurend wel wat. We stellen wel vast dat er een verschil is in trends tussen Vlaanderen en Wallonië. Hier is mat de norm, in Wallonië is gelakt nog steeds heel populair. 

Heel af en toe zitten er ook wat prints bij? 

Dave: Heel af en toe inderdaad. Je kan een mooie foto laten printen op je plafond en er ook licht in verwerken. Soms wordt dat ook als zijwand geïnstalleerd. Maar dat zijn dan eerder eyecatchers. Voordeel is natuurlijk wel dat je je print snel kan vervangen als je hem beu bent (lacht). Met of zonder prints, vaak wordt het ook gebruikt om de akoestiek in een ruimte te verbeteren en dat is ook wel heel handig. 

De toekomst ziet er goed uit? 

Dave: Het totale aandeel van spanplafonds zit zeker nog niet aan zijn maximum. Er is dus nog heel wat groeimarge. Gestaag, en voornamelijk door mond-tot-mond reclame wint het product aan bekendheid. Vaak denken mensen er niet aan of hebben ze er nog niet van gehoord. Hopelijk weten ze nu al wat meer over het product. Ze mogen zeker eens langskomen, wij vertellen er graag alles over. 

WWW.HELIXE.BE