DE LIEFDE VOOR DE COCKTAILS DATEERT NIET VAN GISTEREN. 

Jurgen: “ Bij het uitgaan dronken mijn vrienden vaak bier, ik ging voor cocktails. Mijn bagage van onze jongste skivakantie bestond uit een koffer skikledij en een koffer gevuld met limoenen, siropen en alcoholische dranken. Met twee verzorgden we voor 6 andere koppels onze eigen après-ski. 

Maar mijn interesse in het maken van cocktails schakelde een versnelling hoger tijdens de eerste lockdown in maart: online aperitieven met vrienden. “Jurgen, wat ben jij aan het drinken, hoe maak je dat?” Het idee was geboren om online workshops te geven: met vrienden cocktails maken. Ik selecteerde wat cocktails, ik stuurde een ingrediëntenlijstje en zelfs huiswerk (bijv.: een honingsiroop vooraf maken) door. 

Online liet ik stap voor stap zien wat ze moesten doen en welke technieken ze moesten toepassen. Verse siropen maken, fruit drogen of konfijten, samen ontdekten we nieuwe smaken en verrassende combinaties. Een nieuwe kast moest gezocht worden om het assortiment aan dranken te kunnen uitstallen. “Cocktail o’clock” op zaterdagnamiddag gedurende de lockdown. 

Via sociale media en mond-tot-mondreclame kreeg ik al wat verzoeken binnen: (online) workshops, vrijgezellenfeesten, een proclamatie… Maar door een verstrenging van de coronamaatregelen tijdens de zomermaanden zijn deze met spijt in het hart niet allemaal kunnen doorgaan. Maar uitgesteld is niet afgesteld. 

Ik volg momenteel een online bartender cursus. 

Voorlopig blijf ik veel oefenen en smaken combineren. 

Wat als ik mag dromen? 

“Een trendy cocktailbar openen in Ternat”. 

THE BELLBOY 

4,5 cl gin 

2 cl aperol 

2 cl vers citroensap 

1 cl vloeibare suiker 

4 stukjes gele paprika 

1 theelepel suiker 

5-tal ijsblokjes 

paprika voor de garnituur 

soort glas: champagnecoupe 

Neem ¼ van een gele paprika, snijd die in kleine stukjes en doe die in een mixglas. Voeg er de suiker aan toe en kneus tot het sap goed zichtbaar is. Voeg er de overige ingrediënten aan toe. Vul het mixglas met ijs en sluit de shaker en schud krachtig. Zeef de cocktail in een champagnecoupe. Werk af met paprika. 

YELLOW FEVER 

4,5 cl bruine rum 

2 cl gembersiroop 

2 cl vers sinaasappelsap 

3 cl vers limoensap 

1 stukje verse gember 

2 eetlepels rietsuiker 

5-tal ijsblokjes 

soort glas: martiniglas 

Wrijf de rand van het glas in met de aangesneden kant van de verse gember en dip het glas in de rietsuiker. Neem een mixglas en vul het met de bruine rum, de gembersiroop, het sinaasappelsap en het limoensap. Vul de shaker met ijs, zet het mixglas erop en schud hard. Zeef de cocktail voorzichtig in het martiniglas. 

AMARETTO SOUR 

7,5 cl amaretto 

5 cl vers citroensap 

1 eetlepel vloeibare suiker 

1 eiwit 

3 ijsblokjes 

Soort glas: tumbler 

Vul een tumblerglas met ijs. Giet alle ingrediënten in een shaker. Shake het mengsel goed door elkaar. Schenk uit in het glas. Garneer met een krul van citroenschil. 

DARK ‘N’ STORMY 

4,5 cl donkere rum 

1 limoenpartje 

gemberbier 

6 ijsblokjes 

optioneel: 1 scheutje 

Angostura Bitters 

voor de afwerking: limoenpartje 

soort glas: longdrink 

Vul het longdrinkglas met ijsblokjes. Voeg er de rum aan toe en een scheutje Angostura Bitters. Knijp het limoenpartje uit in het glas. Vul op met gemberbier en roer even. Serveer met een roerstaafje en een limoenpartje