KRUIKENBURG BLIJFT EEN NAAM ALS EEN KLOK

CATHY BLIKT VOOR- EN ACHTERUIT

Kruikenburg, het blijft een naam als een klok in het 

volleybalwereldje. Caty, verantwoordelijk voor de communicatie bij de club, graait even in het roemrijke verleden en richt tevens de blik op de toekomst. En die is meer dan ooit verzekerd.

Fons De Brandt, één van de boegbeelden van Kruikenburg, heeft ons verlaten, kort na een ander monument uit de clubgeschiedenis als we het goed begrepen hebben? 

“Fons De Brandt was inderdaad één van de stichters en ondertekende op 18 april 1967 samen met Lucien De Wever, Rob Van Mulders en broeder Michiel de aansluiting bij de BVBV. We hebben inderdaad onlangs afscheid genomen van Fons en Jean-Pierre. We zijn hen uiteraard heel dankbaar voor al hun inzet”.

Ga even terug in de tijd. 

“Vzw Sport KRUIKENBURG Ternat, zoals de vereniging vandaag ook nog steeds heet, is opgericht in 1967. 

Eigenlijk is ze ontstaan uit de jeugdclub KRUIKENBURG, die bestond uit leerlingen van het Sint-Jozefsinstituut die iedere zondagvoormiddag samen kwamen in de Kring om verschillende ontspanningsactiviteiten te beoefenen. En dit allemaal onder het waakzame oog van broeder Michiel. Voor de echte (lacht) sportievelingen was er volleybal op de binnenkoer: één bal, één net, één paal en de muur van het kasteel om het andere uiteinde van het net vast te houden. Hier zouden later nog heroïsche wedstrijden gespeeld worden.

Smash! Van de jaren zeventig over de jaren tachtig tot nu

“Het ging vooruit met de club, in een mum van tijd in 1ste provinciale en daarna met een verjongde ploeg door naar EREKLASSE. Ook toen al deden de jeugdploegen het zeer goed. In het begin van de jaren ‘70 kreeg de club haar zaal en is er ook meteen een damesploeg opgericht. Bij de dames was Jean-Pierre Bral (helaas ook recent overleden) de stuwende kracht als begeleider en verzorger. Hij werd secretaris van de club en de eerste webmaster en redacteur van het clubblad ‘Aktueel’. Dat heeft hij ook met volle overtuiging tot juni 2019 op zich genomen. 

In 1982 won Kruikenburg de Beker van België. Daarna speelden we verscheidene jaren Europees, met als uitschieter de derde plaats in de Confederale beker in 1985. Zo was Kruikenburg de eerste Belgische ploeg ooit die een Europese medaille mee naar huis mocht nemen.

Begin jaren negentig stopte Kruikenburg op het hoogste niveau en koos de club resoluut voor de jeugd. Onder leiding van Jan en Herman De Brandt werd samen met Nicole en Lea de volleybalschool opgericht. Jan werd er hoofdtrainer en toen die in het buitenland coach werd, ging Herman verder als coach. Wat later nam Mario Trochs die taak over, het aanbod werd verruimd en ook de bewegingsschool werd heropgestart. Vandaag telt de club méér dan 400 actieve leden. 

Kruikenburg heeft eigenlijk wel al heel wat volleybaltalent naar de hoogste divisie gebracht? 

Er zitten inderdaad enkele klinkende namen tussen. Topcoaches zoals Herman De Brandt, Jan De Brandt, Dominiek Baeyens en Emile Rousseaux bijvoorbeeld. Maar ook Koen Baeyens, Gerard Ponnet en de broers Nieuwlandt. Waarschijnlijk is Wout Wijsmans wel de bekendste speler uit onze opleiding, maar ook Tomas Rousseaux (nationale ploeg) en Aziliz Divoux (die nu bij Marcq-En-Baroeul, nabij Lille in Frankrijk speelt) hebben bij ons alles geleerd”. 

In 2015 werd Fons voor zijn 48-jarig voorzitterschap gelauwerd tot Ereburger van Ternat. Dat zullen niet veel voorzitters hem nadoen. Dat jaar heeft Fons De Brandt de fakkel als voorzitter doorgegeven aan Erik Wenseleers die samen met Jef Mignon en een verjongd bestuur de traditie verderzet”. 

De toekomst ziet er, wanneer deze moeilijke periode achter de rug is, toch wat beter uit? De nieuwe sporthal was eigenlijk wel nodig, nietwaar? 

“Toen we in 2017 het 50-jarig jubileum van onze club vierden, opperde iemand om als versiering van de zaal wat roze korrel te strooien, dan zou de klimop nog beter door de muren groeien. Deze anekdote geeft goed weer in welke staat onze sporthal zich nu bevindt. In 2018 bracht onderzoek helaas ook aan het licht dat er eveneens asbest aanwezig is (wat normaal is voor bouwwerken uit de jaren ’70). De douches zijn ondertussen legendarisch en goed gekend bij andere ploegen. Eerst te koud en dan te heet.

Maar er is goed nieuws: in september is onze club in samenwerking met de Sint-Jozefsschool, Vrije Basisschool De Brug en de gemeente Ternat aan een nieuwe uitdaging begonnen met de bouw van een volledig nieuwe sporthal. Zo zullen we onze jeugd en volwassen spelers nog beter kunnen laten trainen en spelen”.

Foto: Kruikenburg – Voorwaarts 
In het seizoen ‘75-’76 met meer dan 600 toeschouwers.

Kruikenburg zet ook heel hard in op zitvolleybal en beachvolleybal 

“We hebben onze volleybalschool nog vervolledigd met een G-sportwerking, namelijk zitvolley. Daarmee zijn we de eerste ploeg aangesloten bij Volley Vlaanderen die G-sport aanbiedt. We werken ook samen met de universiteiten van Leuven, Gent en Brussel. Zij sturen regelmatig stagiairs om enkele trainingen te volgen en krijgen ook tips van onze trainers, een zeer dankbare samenwerking. Onze beachvolleybalploegen doen het bijzonder goed, halen prijzen in verschillende jeugdkampioenschappen van Vlaanderen en België. Maar niet alles hoeft competitief te zijn, ook recreatief hebben we heel wat ploegen en hopen we binnenkort in de nieuwe zaal nog meer mogelijkheden te creëren”. 

De jeugdwerking is van de beste van ons land, Is er ook nog de ambitie om ooit terug in eerste divisie te volleyballen met de eerste ploeg? 

“Al 5 jaar op rij krijgen we van de volleybalbond het label van 5-sterren club voor onze jeugdwerking. We behaalden ook de 1e plaats in Vlaams-Brabant. Een bewijs dat Fons en zijn bestuur indertijd de juiste beslissing namen door te kiezen voor de jeugd en, niet mis te verstaan, we zijn heel blij met het niveau waar onze seniorenploegen nu spelen”.

WWW.VOLLEYKRUIKENBURG.BE

De douches zijn ondertussen legendarisch en goed gekend bij andere ploegen. Eerst te koud en dan te heet.