De fijne wenskaartjes van Mieke Gochet

OKÉDASEROVER!

CHECKEN DIE INSTAGRAM

Ze woont in Ternat, zat vroeger bij Chiro Lombeek, werkt voor het marketingbedrijf Emakina, werkt in bijberoep als illustratrice en ontwerpt tenslotte ook nog kaartjes voor de feestdagen. Dit en nog veel meer vind je terug op haar grappige Instagrampagina “Okédaserover”. 

Van waar die naam, Mieke? 

“Die naam is er gekomen met dat ik mijzelf vaak de vraag stelde of de illustratie die ik maakte er niet wat over was. ‘Dat is er misschien wat over?’ Dus voilà, vandaar de naam. Soms mag het er ook eens wat over zijn hé, da’s oké. En eigenlijk is ‘okédaserover’ de naam van de Instagrampagina en Meeki Choget is mijn pseudoniem. Ik vond dat wel tof klinken, Meeki. Mieke is wat saai hé”. 

Je werkt ook fulltime als creatieveling, wanneer wist je eigenlijk dat je dit later wou gaan doen? 

“Ik was als kind al graag met mijn handen bezig. Knutselen en tekenen waren meer mijn dada dan die algemene vakken. In het middelbaar vond ik Esthetica en Plastische Opvoeding ook megatof. Dat waren eigenlijk de enige vakken die mij écht interesseerden en waar ik naar uitkeek om naartoe te gaan. Nu willen ze die artistieke vakken schrappen, zorgwekkend en pijnlijk om te horen. Daar waar we ons als kind net kunnen ontplooien en ontdekken, dat mogen ze niet wegnemen”.

Wat na het secundair? 

“Na het middelbaar heb ik de stap gezet naar Grafisch Ontwerp-Illustratie aan Sint-Lukas in Brussel. Na Economie-Talen aan Sint-Jozef in Ternat was dat een enorme verademing. Een wereld van inspiratie en creativiteit ging open. Daarvoor was ik eerst aan de opleiding Kunstgeschiedenis en Archeologie begonnen. Maar ik had al snel door dat de drang om zelf dingen te maken groter was dan enkel de theorie ervan te studeren”. 

Je maakt nu ook fijne textielwaren, is dat een droom die in vervulling gaat? Heb je nog andere doelen? 

“Dat is iets wat ik nog maar pas aan het verkennen ben hoor. Het is begonnen met portretten op stof te tekenen en dan ben ik daar kleine poppen van beginnen maken. Naast die poppetjes ook tieten, teelballen, valse gebitten, dode vissen,… En daar heb ik dan sleutelhangers van gemaakt. 

Deze zomer ben ik ook begonnen met raamtekeningen. Vorig jaar heb ik een cursus keramiek gevolgd, heel leuk en ontspannend. Die cursus wil ik graag verderzetten na deze kakorona! Maar er is nog zoveel om te doen en te proberen. Ik kan moeilijk kiezen dus ik test van alles wat uit”. 

Je tekeningen zijn bijzonder grappig, je kiest bewust voor humor en niet voor het serieuzere werk? 

“Klopt, mijn illustratief werk wil ik graag luchtig houden. Die humor is misschien ook een manier om alles wat meer te relativeren voor mezelf. Maar ik hou ook van meer poëtisch en serieuzer werk hoor. Ik wil mij ook niet enkel en alleen als de lolbroek illustrator uitdrukken. Op dit moment is dat het grootste deel en waar ik mij het beste in kan vinden. Maar daarnaast probeer ik ook andere velden te exploreren. Ik ben gewoon graag visueel bezig in een brede vorm”. 

Je werkt voor Ganztoll samen met twee andere mannen, geen schrik van deze jongens? 

“ Van Timo niet meer. Enkele kilo’s geleden misschien wel ze. Nee nee, mopje. Het zijn toffe mannen! Zeer ambitieus en dat siert hen uitermate. Ganztoll is een gloednieuwe rock’n’roll-webshop met T-shirts, pulls, posters en voor het einde van het jaar ….. een vaccin”. 

Waar haal je de inspiratie? Is er een andere illustrator die we zeker eens moeten checken? 

“Vooral uit de dagelijkse dingen. Ik vind het belangrijk dat mensen zich kunnen herkennen in de situaties die ik schets. Gewoon de ‘relatable life struggles’, in het algemeen, rondom mij zien en die in beeld proberen brengen op een ludieke manier. 

Een lijstje van inspirerende illustrators om te checken: matmatmat, Lectrr, Eva Mouton, NietnuLaura, Jeroom, Iris Van Robays, Ilah, Davien Dierickx (uit Dilbeek en maakt super mooie tekeningen), Joan Cornella, Eva Lynen, Ingrid Godon, Mr. Bingo!, Joelle Dubois, je hoort wat in een klaslokaal,… Och, te veel talent om op te noemen. 

Wie vind jij eigenlijk de grappigste persoon op deze aardkloot? Of heb je een bepaald genre humor dat je wel goed ligt? 

“Ik vind niet één bepaald persoon grappig, meer de situaties. Bijvoorbeeld mensen die vallen of iets onhandig uitsteken. Zo van die gebeurtenissen waarvan je denkt ‘maar alé, gij kalf’. Honden-en kattenfilmpjes zijn ook wel hilarisch. Maar om één persoon te noemen… de droge humor van Philippe Geubels en Jeroom dan? Oei twee mannen… Aha! Elodie Gabias! Zij toont op een zeer grappige en echte manier het leven zoals het is op haar sociale media. Die is gewoon zichzelf, no filters. Iets om naar op te kijken. 

Onlangs moest ik ook enorm lachen met Delphine Lecompe, die meedeed aan De Slimste Mens ter Wereld. Hoe grappig is die! En ze probeert niet eens. Die is gewoon zo. Rare mensen zijn vaak de meest interessante”. 

okedaserover  op instagram!

VOOR MEER KNOTSGEKKE KERSTKAARTEN

WWW.MIEKEGOCHET.COM