Do the funky chicken

“EEN KLEIN POTJE NOSTALGIE”

Christophe en Anne van het Geel Genot

De kleine gele fiets voor hun winkel in de Gemeentehuisstraat prikkelt onmiddellijk ieders aandacht. Een overjaarse tweewieler waar behalve het zicht nog weinig plezier aan te beleven valt, maar het genot zit van binnen. Het Geel Genot van Anne en Christophe biedt vandaag een uitgebreid palet van originele streekproducten rond hun eigen gemaakte (heerlijke) advocaat en limoncello aan. Jongste telg heet de mademoicello. Of hoe een hobby uit de hand loopt.

Eddy Wally is als marktkramer geboren, jullie niet, maar jullie hebben wel wat markten gedaan in het verleden.

ANNE “Dat klopt, het is ooit begonnen met 4 kippen, heel wat eitjes en een oerdegelijk recept van ons grootmoeder om advocaat te maken. En met een standje op ‘Den Bos Feest’. Al snel werd onze keuken thuis een echt atelier, kwamen er een heleboel kippen bij en verkochten we advocaat op verschillende markten”. 

CHRISTOPHE “Ondertussen is er de winkel, zijn er zes varianten (de originele, amaretto, cappuccino, limoncello, banaan en chocolade) van de advocaat en maken we ook onze limoncello (en enkele varianten) zelf. En dat allemaal door een uit de hand gelopen passie voor kippen”. (Kijkt naar Anne).

IK NOEM HET EEN KLEIN POTJE NOSTALGIE, HET OUDE RECEPT VAN ONS GROOTMOEDER IN EEN MODERN JASJE GESTOKEN.

Het is dan wel heel snel gegaan

ANNE “We zijn nu iets meer dan vijf jaar bezig en hebben meer dan drie jaar onze winkel. Op een zeker moment besef je dat je ook nog wel eens iets anders wil gaan doen in ‘t leven en dan maak je de sprong, het klassieke verhaal dus. In het begin maakte ik de advocaat zelf in ons atelier naast de winkel en telkens er iemand binnenkwam – dat kon ik dan door het kleine raampje in de deur zien – ging ik naar de winkel. Dat heb ik welgeteld 3 maanden volgehouden”. (Lacht)

CHRISTOPHE “En dan moet de man bijspringen natuurlijk. Uiteindelijk heb ik ook mijn job opgezegd en ben ik voltijds mee in de zaak gestapt. Gaandeweg zijn we dan verder gegroeid. Toen ik op zoek was naar limoncello voor een klant die graag een advocaat met een toets limoncello wou, ontdekte ik dat diegene die je in de winkel vindt nogal snel aromatisch in elkaar werd geflanst. Niets mis mee, maar ik dacht: dat kan misschien wel beter. Voilà, de volgende fijne stap was gezet. Als ik nu binnenkort een 15 ton citroenen met de hand ga schillen ga ik daar weer even anders over denken, maar gelukkig gaat ook dat voorbij”.

15 ton citroenen schillen met de hand?

CHRISTOPHE “Juist. Het is nu bijna de moment, tussen midden november en midden februari is de kwaliteit van de citroenen vaak het best. Onze citroenen zijn bio en komen uit Amalfi (Italië), je vindt ze niet zomaar het hele jaar door. Onlangs hebben we op de Europese vroegmarkt (nog een andere dan de ‘vruugmet’ die we allemaal wel kennen) een lading niet genomen. Het was te vroeg en de kwaliteit was nog niet helemaal wat ze moest zijn voor onze limoncello. 

Eens de goede lading binnen, begint het schillen de komende weken. Met de hand, omdat je ze heel dun moet schillen, ‘het wit’ er net onder is nogal bitter en dat wil je absoluut vermijden. Bij de pompelmoes is dat minder erg omdat die net bitterder is van smaak en de drank dat ook moet zijn”. 

Do the funky chicken!

Op een gegeven moment hadden jullie ook 40 kippen?

ANNE “Absoluut. Ik was écht wel gepassioneerd door kippen. Meer nog, ze hadden alle 40 een naam en geloof me, ik kon ze ook bij naam noemen en uit mekaar houden. Vandaag zijn ze op pensioen en niet allemaal meer bij ons, maar ons Roza, ondertussen meer dan 6 jaar oud (en dat is oud voor een kip) loopt (hinkt) er nog steeds bij”. 

CHRISTOPHE “En de Wannes! Laat ons zeggen dat hij ‘den echten beir’ van ons kot was. Die heeft zich goed geamuseerd. (lacht) Maar goed, als je enkel aan particulieren verkoopt mag je dat met eitjes van je eigen kippen doen, nu we ook al in vele andere winkels staan met onze producten is dat administratief niet meer mogelijk. Maar zoals gezegd, ze hebben een goed pensioen en worden nog steeds in de watten gelegd door Anne. En bij het schillen van de citroenen dansen we nog wel eens de ‘funky chicken’ als eerbetoon”. (lacht)

In de winkel staan ook nog een heleboel andere streekproducten? 

ANNE “Eigenlijk zijn het hoofdzakelijk zelfs producten van mensen die we op de markt hebben leren kennen. Fijne mensen waarvan sommige nu ook onze producten verkopen en wij de hunne. Een geweldige samenwerking”. 

CHRISTOPHE “En zo steun je mekaar en hou je het lekker lokaal (of toch uit de streek, en bij uitbreiding Belgisch). En dat is uiteindelijk ook de bedoeling. Er zijn ook heel veel goede producten te vinden in onze streek. Ik vind ‘Het Klootzakske’ wel een geslaagd bier. Gemaakt door een zotte bende vrienden uit Deerlijk, niet meteen onze streek, maar eveneens een uit de hand gelopen verhaal en een topproduct. 

ANNE “Ik ben wel fan van ‘zoete potjes’ uit Schepdaal, de abrikoos-amaretto confituur vind ik echt een voltreffer. En ook alweer fijne mensen die van hun hobby hun beroep hebben gemaakt”. 

Welke tips voor enkele bereidingen met jullie producten hebben jullie voor ons? 

ANNE “Veel (lacht). Maar een hele goede is de tiramisu met advocaat. Bovenop de mascarpone leg je een laagje advocaat en je scoort onmiddellijk bij je volk aan tafel. En probeer dan ook eens af te werken met geroosterde amandelschilfers in de plaats van cacaopoeder, je gaat versteld staan van het resultaat”. 

“Onze mademoicello is een mooie aanvulling voor je aperitief. Je kan hem uiteraard puur drinken, maar in combinatie met gin en tonic is het ook echt een aanrader. Of je kan hem heel eenvoudig combineren met een goede schuimwijn”. 

Zijn jullie eigenlijk zelf zoetebekken? 

ANNE “Niet speciaal, of toch niet meer dan gemiddeld laat ons zeggen. En het zorgen voor onze beestjes hier houdt me gelukkig in vorm”. 

CHRISTOPHE “Ik misschien wel iets meer dan gemiddeld. En de kilootjes komen er dan ook snel bij. (lacht) Maar nu heb ik mezelf op dieet gezet, voorlopig met een goed resultaat, 15 kg minder. En een stuk vinniger bij het padellen, want ik ga me niet laten doen door die andere mannen. (lacht) 

WWW.HETGEELGENOT.BE