Voetjes op de grond 

DE VOET VAN KEIZER KAREL 

Restaurant “De Voet van Keizer Karel” is in Ternat en bij uitbreiding in het Pajottenland een culinaire referentie. Sofie Van Huychem runt het restaurant al jaren met succes. Het restaurant was een droom van Sofie en blijft na al die succesrijke jaren haar troetelkind. De horeca zit haar diep in de genen. Sofie vertelt honderduit over het verleden en de toekomst en verklaart en passant ook de naam van het restaurant. Stak keizer Karel hier ooit zijn voeten onder tafel? 

Deze tijden zijn voor jullie uiteraard ook niet makkelijk 

“Makkelijk is het inderdaad allemaal niet, maar we proberen er wel het beste van te maken. Het heeft weinig zin om bij de pakken te blijven zitten. En we blijven positief, we hopen op betere tijden. Ondertussen proberen we creatief te zijn. 

Tijdens de zomermaanden hebben we ook nog goed kunnen werken. Met wat aanpassingen was het haalbaar om alles goed en veilig te organiseren. Zo hebben we bijvoorbeeld onze kaarten vervangen door een menu op de onderlegger. Een optelsom van kleine aanpassingen die de veiligheid konden garanderen. Deze tweede lockdown is natuurlijk niet ideaal, maar we blijven erin geloven”. (lacht) 

Zie je ook voordelen in deze situatie? 

“Het enige voordeel, maar wel een heel leuk, is dat er nu veel meer tijd is om met de kindjes te spenderen. Je leven wordt zo automatisch ook wat rustiger en minder gejaagd. Dat doet dan wel even deugd, maar al even snel begint het weer te kriebelen om terug ‘vollenbak’ aan de slag te gaan. Tijdens de eerste lockdown was er ook wat meer tijd om met de vriendinnen even te gaan wandelen. Dat heeft natuurlijk ook goed gedaan”. 

Een eigen restaurant was eigelijk toch een droom die uitkwam? 

“Een droom zou ik niet durven zeggen. Ik heb vroeger al een tijdje in het weekend in de horeca (bij Eetkroeg Manu) gewerkt en ben altijd wel gepassioneerd geweest door het wereldje. Toen deze opportuniteit zich voordeed, heb ik eigenlijk niet lang getwijfeld. ‘Je bent jong en je wil wat’. Laat ons stellen dat ik ook heel ambitieus ben. Ik ben zelfs vandaag, in deze minder makkelijke periode, ook nog altijd heel tevreden en doe het nog steeds heel graag”. 

Hoe pakken jullie de feestdagen aan? 

“Take-away uiteraard (lacht). Maar deze keer leveren we ook aan huis, een extra service voor de feestdagen. Het menu is klaar en staat op onze website. We hebben zowel voor kerst als voor oudejaar voor verschillende opties gekozen, vis en vlees. Als we er een uitschieter moeten uitpikken zou ik de hertenfilet nemen, een klassieker die altijd smaakt. En kreeft natuurlijk, dat gaat ook goed samen met de feestdagen”. 

Van waar komt de naam “De Voet van Keizer Karel” eigenlijk? 

“Eigenlijk is het een verwijzing naar de baksteen waaruit het oude molengebouw is opgetrokken. Vroeger werd aan de baksteen vaak een naam gegeven op basis van de grootte. Dat werden dan namen van onder andere keizers. Blijkbaar was de voet van Karel even groot als de bakstenen hier en heet de baksteen dus ‘Keizer Karel“. De verklaring komt soms uit een onverwachte hoek”. 

Wat is jouw favoriete cocktail of drank voor de feestdagen? Wat kan je ons aanraden? 

“Ik ben misschien wat traditioneel wat dat betreft want ik kies toch nog altijd voor een gin & tonic. Geen zoete versie, maar een echte London Dry met een schijfje pompelmoes. Wat we ook merken is dat het bier ‘keizer Karel’ gesmaakt wordt. Hier hebben we de blonde versie op ‘t vat en de bruine op fles. Als je op zoek bent naar een goed bier voor de feestdagen is dat misschien wel een goede tip”. 

We durven het bijna niet vragen, maar hebben jullie nog grote plannen voor de zomer? 

“Toch wel! Die hadden we trouwens ook voor deze winter, er stond een grote winter-BBQ op ons lijstje. Dat lijstje ligt ergens in de kast, maar zodra het kan halen we het opnieuw boven. 

Ook voor de zomer blijven we hoopvol, het varken aan ‘t spit is er eentje die we zeker nog eens willen opnemen”. 

En dan die trappen! Daar moeten jullie toch al op gevloekt hebben? 

“(Lacht) Ach ja, dat is goed voor onze conditie. We blijven positief. Het is nu éénmaal een oud gebouw en de structuur is wat ze is. Het vergt wat training om met verschillende schotels in balans naar boven (en beneden) te geraken, maar het lukt wel. Al loopt het soms ook nog wel eens mis. Dikwijls bij de klanten die, laat ons beleefd blijven, de trap niet zo goed kennen (lacht). Maar ook bij ons gaat het soms helemaal verkeerd, zo is er eens een volledige grote pot met een visschotel van de plateau tussen twee treden geschoven. Ik schrok mij een bult toen die hier net voor de kassa naar beneden viel. Gelukkig stond er hier op dat moment ook niemand aan te schuiven en kunnen we er nu nog heel hard mee lachen”. 

WWW.DEVOETVANKEIZERKAREL.BE