in.TERNATional (Padel) in Sint-Katherina-Lombeek meteen een schot in de roost

‘SWA’ SCHIET ALS EEN RACKET UIT DE GROND

François Devos, in Dilbeek beter gekend als de Swa, cafébaas van De.Living in hartje Dilbeek, heeft een neus voor zaken. Een ondernemer pur sang. Intussen is hij in Lombeek en Ternat in enkele maanden al even bekend als in Dilbeek. Dat heeft alles te maken met de padelterreinen op het voormalig voetbalveld van SK Lombeek. Meteen een schot in de roos, net zoals zijn café destijds. Het ging daar in de Heidestraat meteen zo hard als een slag van de padel, de jongste sportsensatie. In tegenstelling tot vele van zijn collega-ondernemers gaf corona hem zelfs een extra duwtje.

Het is wel hard gegaan deze zomer? 

“Dat kan je wel zeggen. Al hebben we toch ook wat geluk gehad. Wij zijn gestart juist na de eerste lockdown, iedereen had echt nood aan ontspanning. We hebben bovendien een goede zomer gehad en velen zijn niet met vakantie gegaan. Veel mensen hebben het dus een kans gegeven uit nieuwsgierigheid. En eens je het ontdekt hebt , ben je meteen verkocht (lacht). En niet onbelangrijk, ons terras heeft ook zeker een meerwaarde geboden”. 

Het is inderdaad een zeer toegankelijke sport? 

“Absoluut, je hoeft niet per sé basistechniek te hebben om ervan te kunnen genieten. Je kan er meteen invliegen en gaandeweg pik je het snel op. Dat maakt het, denk ik, een stuk makkelijker dan pakweg tennis, waar je toch enige basis moet hebben alvorens het goed loopt”. 

Daar zeg je het, er zijn wel wat gelijkenissen met tennis? 

“Zeer zeker. Om te beginnen al het puntensysteem. En toch is het een heel andere sport. Je merkt vandaag dat veel mensen aan het tennissen zijn op een padelveld (lacht). Dat is toch één van onze doelstellingen, mensen echt laten padellen, hetgeen toch wat anders is dan tennissen. Een bijzonder fijne vaststelling is wel dat veel jeugd en dames lessen volgen, de vraag is enorm groot. Ook bij de mannen trouwens, die willen natuurlijk niet onderdoen voor elkaar en zo snel mogelijk beter worden. Er zullen de komende jaren ook veel minder scheidingen zijn in onze streek, het is opvallend hoeveel koppels er komen spelen, hier kunnen ze dan al hun energie kwijt in ’t spel”. (lacht)

Is het ook in de winter een succes aangezien het buiten wordt gespeeld? 

“Ook nu nog komen er veel mensen spelen, zelfs als het regent. Het bijzondere aan een padelterrein is dat, zelfs na een hevige regenbui, het terrein terug volledig speelbaar is na minder dan een kwartier. We blijven wel heel bewust open doorheen het jaar, dat vinden we belangrijk. Het is ons vooral om de gemeenschap errond te doen. Mensen samen aan het sporten krijgen, nieuwe mensen leren kennen en achteraf ook samen kunnen genieten van een goede babbel. We zetten ook heel hard in op lidmaatschap, om zo een sterkere gemeenschap te creëren en ook om onze leden voorrang te geven bij het reserveren”. 

En die goede babbel kan binnenkort in de KAN10? 

“Juist, tegen het voorjaar is onze ‘KAN10’ klaar. Daar kan je dan gezellig napraten en ook een hapje eten. We zoeken vandaag enkele leuke gerichte klassiekers, het wordt immers geen gigantisch uitgebreide kaart. 

We willen ook graag alle wandelaars, fietsers, en bij uitbreiding iedereen aanspreken met onze ‘Kan10’. Zo wordt het ook een ideaal start- en eindpunt voor de zondagse fietstocht. Je zal er ook gewoon van een goede kop koffie met een stuk taart kunnen genieten”.

Hoe ben je op het idee van padel gekomen? 

“Ik speel zelf al 6 jaar. Ik ben in Gentbrugge begonnen en zat al even met het idee in mijn hoofd om het naar onze regio te brengen. Toen het terrein dus opnieuw op de markt kwam heb ik niet getwijfeld en binnen de kortste keren was alles rond”. 

Is er ook een competitie? Krijgen we binnenkort de ‘Nadal’ van het padellen te zien? 

“Het zit in de lift en er zijn uiteraard ook al grotere tornooien. Zo is er in Brussel deze zomer een groot evenement afgelast door corona. Je vindt op het internet ook al heel wat spectaculaire beelden van wedstrijden en punten op een heel hoog niveau. Ooit komt de ‘Nadal’ van het padellen er dus wel. Waarschijnlijk is die er zelfs al, maar kennen we hem of haar nog niet. In Mexico, Argentinië en ook in Spanje bijvoorbeeld is de sport al jaren (padel bestaat al sinds de jaren ’60) op voetbal na, één van de populairste sporten. 

Zelf wachten we nog even met klassementstornooien. We willen onze leden in eerste instantie zoveel mogelijk de kans geven om recreatief te komen spelen. Zo worden we ook allemaal beter in het spel. Op termijn zijn deze tornooien zeker een doel, maar eerst nog wat oefenen. Er is nog heel wat groeimarge. 

We organiseren wel Mish/Mash, een tornooi binnen de club. En daar is de doelstelling ook dubbel: enerzijds wedstrijden spelen, anderzijds door de individuele inschrijving zoveel mogelijk tegen en met andere mensen spelen. Zo leert iedereen binnen de club mekaar ook beter kennen.

Speel je zelf nog andere sporten? 

“Zaalvoetbal in doel, al jaren, ze vinden me trouwens niet goed genoeg om op het veld te spelen (lacht). Vroeger sportte ik elke dag: squash, tennis, lopen,… vandaag is het helaas wel wat minder”. 

Hoe breng je de feestdagen door? 

“Ik ben niet meteen de man van geplande feesten. Ik kan elke dag genieten van gezellig samen een glas drinken en een babbel slaan, het wordt dus de huiselijke kring met eindejaar. En zoveel mogelijk op het terrein uiteraard”. 

Een laatste vraagje, waarom gaten in een padelracket? 

“Hoe meer gaten een racket heeft of hoe groter de gaten zijn, hoe lager de luchtweerstand is. Dat betekent dat een racket met meer- of grotere gaten makkelijker in gebruik is dan wanneer er slechts een aantal gaten in het racket zitten. 

Ook de spreiding van de gaten speelt een rol en heeft invloed op de luchtweerstand. Hoe verder de gaten naar de buitenkant zitten, hoe meer effect dit heeft. Dit betekent dat gaten in het midden van het racket minder invloed hebben. Maar goed, ook het gewicht, de vorm en een heleboel andere factoren spelen een rol. Wanneer je dus eentje aanschaft laat je je best even informeren (lacht). 

WWW.IN.TERNATIONAL.BE