We zien het leven vandaag niet door een roze bril

DE KLARE KIJK VAN TOM

MAKE-OVER VOOR BRILLENWINKEL IXIE VAN TOM VANHECKE

Tom Vanhecke zorgt ondertussen al meer dan tien jaar voor een helder zicht van zijn talrijke klanten. Met zoveel ervaring weet hij maar al te goed wat een kwalitatieve bril vermag. In zijn brillenwinkel IXIE in de Gemeentehuisstraat begeleidt hij zijn klanten in hun keuze tussen de honderden modellen, geeft advies over lenzen en tendensen en volgt de jongste ontwikkelingen in de branche op de voet. Niets ontsnapt aan zijn oog. Tenminste als hij zijn bril op de neus heeft.

Tom, zoek jij soms ook uren lang achter je bril? Dat je niet meer weet waar je hem hebt gelegd? 

“Wel, eigenlijk niet. Ik zie amper iets zonder bril, ik zet hem dus om te beginnen zelden of nooit af, behalve voor het slapen dan. Door mijn zaak beschik ik uiteraard ook wel over wat verschillende modelletjes en die liggen ook zowat overal. In de auto en in de winkel ligt er bijvoorbeeld altijd eentje in reserve. Mensen met een leesbril hebben dat probleem dan weer wel vaker. Die zet je niet zo vaak op en leg je af en toe wel eens verloren. En dan begint die ellendige zoektocht”. 

Je draagt zelf kleurrijke brillen. Je bent eigenlijk een beetje de Elton John of Bono van Ternat. 

“Elton John gaat wel heel erg ver. Ik hou van kleur, dat is zeker waar en dat zie je ook aan de collectie die je hier vindt, het brengt letterlijk kleur in het leven. Maar het is toch nog altijd de kwaliteit die telt en de service na verkoop die primeert. 

Bono heeft dan weer een aandoening aan zijn ogen, glaucoom, wat eigenlijk wil zeggen dat zijn ogen niet goed reageren op licht. De kleur van de glazen wordt trouwens aangepast aan de aandoening, elke kleurenfilter wordt voor een specifieke aandoening gebruikt. Bono draagt meestal blauw, paars of roze glazen, let er maar eens op. Je zal hem niet snel met een bril met gele glazen zien rondlopen, al doet hij dat natuurlijk soms ook wel eens. Je bent een Rockster of je bent het niet”. 

Maar je bent wel fan van Elton John zijn muziek? 

“Ik ben er niet echt mee bezig, mijn vriendin wel, die zingt en speelt onder andere piano. Ik hoor eigenlijk bijna alles graag. Ik ben trouwens ook niet tegen zijn brillen voor alle duidelijkheid. 

Wat ik wel nog wou vertellen over gekleurde lenzen is dat lichtstralen door het dragen van een bril met lichtgele glazen nauwkeuriger op ons netvlies terechtkomen. Ideaal bij speciefiek slechtere weersomstandigheden, kijk maar naar de brillen van snowboarders. Jagers dragen ze ook vaak om scherper te zien. Ik verkoop ze vooral aan mensen die moeite hebben tijdens het autorijden”. 

Ooit een accidentje gehad omdat je je bril niet op had? 

“Neen, eigenlijk niet. Ik heb hem echt bijna altijd op. Hier had je waarschijnlijk een spectaculair verhaal verwacht, helaas”.

We zien het leven dezer dagen ook niet echt door een roze bril? 

“Neen, maar ik kan daar wel voor zorgen (lacht). 

Vorige lockdown waren we verplicht gesloten, enkel voor mensen in nood en verplegend personeel mochten we een uitzondering maken. Nu was het eerst niet zo duidelijk (what’s new?), uiteindelijk blijkt dat we wel nog open mogen blijven, maar ik blijf voorlopig werken op afspraak. Op zich is dat geen slecht systeem, onverdeelde aandacht voor de klanten, iedereen kan zich beter organiseren en ik heb ook de indruk dat de mensen dat juist appreciëren”. 

Een zonnebril is vaak een een soort van attitude en heeft met uitstraling te maken. Maar die straling tegenhouden is wel belangrijk uiteraard. 

“Absoluut, veel belangrijker dan dat de mensen denken. Zeker bij kinderen, het oog is op jonge leeftijd ook nog veel gevoeliger. Ouders beseffen dat vaak niet meteen. We gaan naar ‘t strand, hoedje op en factor 50 op het velletje, dat wel en maar goed ook, maar de bril wordt vaak vergeten en is toch heel belangrijk. Uv-stralen veroorzaken op latere leeftijd cataract, vele van die gevallen die we nu kennen hadden kunnen vermeden worden door toen in de tijd een zonnebril te dragen. Nu goed, alles op z’n tijd, nu hebben we zelfs al modelletjes voor baby’s die je in alle richtingen kan dragen en die rekening houden met het feit dat baby’s nog geen neusbeentje hebben. Het gaat dus in de goede richting. 

Het blijft vooral ook oppassen voor die warmere dagen zonder zon. De zon schijnt dan misschien wel even niet maar er is wel heel veel licht, wat meteen ook wil zeggen veel UV-straling. Ook op die dagen draag je best een zonnebril”. 

Een bril is dus ook uitstraling, maar waarom een bril en geen lenzen? 

“Ieder zijn goesting, simpel. Niet iedereen verdraagt een bril of lenzen, al zullen de meesten wel eerder een bril verdragen. Bovendien zijn lenzen er niet voor alle correcties, brillen wel. 

Bij het sporten zijn lenzen dan weer een heel stuk makkelijker. Het hangt soms ook een beetje af van wat je doet en welk seizoen het is, in de zomer verkoop je bijvoorbeeld veel meer lenzen omdat velen dan hun zonnebril dragen. 

Dezer dagen is het mondmasker de boosdoener voor de bril. 

“Maar daar hebben we iets voor: doekjes om je bril mee te kuisen die een laagje achterlaten op de glazen. Dat laagje bevat moleculen die waterdamp opnemen, een beetje zoals een spons die water opneemt. Het werkt nog niet 100%, maar het werkt wel al bijzonder goed. Ik gebruik het heel de tijd. En evengoed in de winter bij temperatuursverandering van koud naar warm, of zelfs bij het koken, kunnen deze doekjes zeer handig zijn. Mail ons, stuur ons een berichtje op facebook, wij antwoorden snel en leggen ze voor je klaar”. 

Zijn er nu ook trends voor de komende zomer? 

“Het is niet makkelijk om ze te ontdekken dit jaar. Normaal doe je dat op beurzen en die zijn er natuurlijk niet. Je merkt wel enkele tendenzen: fijnere monturen voornamelijk, de zwaardere verdwijnen wat uit het gamma. Ook veel meer metalen en minder kunststof. Goudtinten zijn een blijver, dat zal waarschijnlijk nog wel een paar jaar zo zijn. Qua vorm zie je nog steeds veel rondingen, maar we verwachten wel een kanteling naar het meer rechthoekige”.

Het ‘klepje’ voor de zon dat je bovenop of voor je bril draagt, voor de iets oudere lezer een heel gekend iets, wordt dat nog gebruikt? 

“Ja en nee. Dat oude klepje gebruikt men niet vaak meer. Pas op, we verkopen het niet meer in de winkel, maar het kan nog besteld worden voor de liefhebbers van de jaren 80.
Magnetisch is de nieuwe trend. Dat is wel wat mooier afgewerkt, je merkt het eigenlijk zelfs niet”.

Na tien jaar heb ik de verlichting hier wel gezien. Dat kan ook moeilijk anders in een brillenwinkel (lacht).

Je bent hier nu 10 jaar, en dan volgt de klassieke vraag. Wat brengt de toekomst? 

“Een compleet nieuwe winkel! Na tien jaar heb ik de verlichting hier wel gezien. Dat kan ook moeilijk anders in een brillenwinkel (lacht). Versta me niet verkeerd, de verlichting doet het nog altijd uitstekend, maar ik ben toe aan iets anders. Het is eigenlijk al een beetje een ‘retro’ design. We gaan voor een complete make-over in het voorjaar, het worden spannende tijden!

WWW.OPTIEK-IXIE.BE

Lenzen kan je bestellen via de webshop, je kan ze laten leveren of afhalen.